Vanaf het F1-seizoen 2023 zal er op iemand anders ingezoomd worden wanneer het over Williams gaat. Jost Capito houdt het na één jaartje voor gezien. Er ging een gerucht rond dat de vrouw van Toto Wolff, Susie, het stokje zou overnemen. Niets is minder waar: James Vowles maakt vanuit Mercedes de overstap naar het Britse team. Maar wie is hij eigenlijk?

De nieuwe teambaas van Williams begon zijn F1-carrière in 2002. Hij werkte als monteur aan de auto’s bij BAR Honda, dat later overging in het Honda-fabrieksteam. In 2009 nam Ross Brawn dit team over en toverde het om tot Brawn GP. Vowles promoveerde tot racestrateeg van Jenson Button. Dat deed hij niet verkeerd, want in het eerste (en zo later bleek enige) jaar van Brawn GP won Button het wereldkampioenschap.

‘Valtteri, it’s James’

Vervolgens verkocht Brawn het team aan Mercedes en wederom bleef Vowles aan boord. Binnen het nieuwe team ging hij nog een stap hoger en kreeg hij de titel hoofdstrateeg. In deze functie moest hij de spanning tussen Hamilton en Rosberg zien te koelen. Daar slaagde hij niet per se in.

Na het vertrek van Rosberg kwam in 2016 Valtteri Bottas bij het team. Op het meme-grage internet vergaarde Vowles eeuwige roem met de woorden ‘Valtteri, it’s James’, meestal gevolgd door een verzoek aan de Fin om weer eens aan de kant te gaan voor Hamilton.

Nu gaat Vowles voor het eerst in 21 jaar ergens anders werken. Hij wordt pas de derde teambaas van het Williams F1-team, na Jost Capito en Frank Williams (toen dochter Claire Williams de zaak overnam, bleef vader Frank op papier teambaas). Hopelijk kan Vowles de oude hoogtijdagen laten herleven bij het geplaagde team.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear