De derde vrije training liet zien hoe het Britse weer een invloed kan hebben op dit raceweekend. Halverwege de sessie kwam de neerslag naar beneden. De coureurs konden hierdoor alvast een keertje oefenen op regenbanden. Leclerc had toen het nog droog was de snelste tijd gereden, maar dat komt ook doordat Verstappen niet heeft geprobeerd om een snelle ronde te zetten op de zachte band.

Q1

Ook tijdens deze kwalificatie komen de intermediates aan bod. Verschillende coureurs kiezen voor de zachte band, andere voor de regenbanden. Het blijkt droog genoeg te zijn voor de slicks waardoor de coureurs op de inters direct naar binnen komen om hun banden te wisselen. Tenminste, dat zou je zeggen.

Lewis Hamilton rijdt op de zachte band. In de snelle rechterbocht Stowe’ verliest de Mercedes alle grip op de achterkant. Hamilton schuift de grindbak in. Zijn auto is verder niet beschadigd waardoor de Britse coureur door kan. Hij komt niet naar binnen voor nieuwe banden, want Hamilton moet nu een tijd op de zachte band neerzetten.

Sargeant meldt namelijk over de radio dat het begint te regenen op delen van de baan. De engineer van Verstappen meldt dat er lichte regen aan komt die niet genoeg is om over te stappen naar regenbanden. Toch wordt de baan voorlopig warmer, want de tijden worden alsmaar sneller. Met nog zes minuten te gaan zegt Russell dat het overal op de baan regent nu.

Inmiddels is de snelste tijd van Albon afgepakt. Daardoor valt de Thaise Brit terug naar de laatste plaats. Extra zuur voor de Williams-coureur is dat zijn auto tot deze sessie lekker ging op Silverstone. Daarnaast zorgt de regen ervoor dat een nieuwe, snellere tijd neerzetten onmogelijk lijkt. Als derde tegenslag komt er ook nog een vlag.

Met nog drie minuten te gaan, schakelt de Haas van Kevin Magnussen zichzelf helemaal uit. De auto rolt uit en komt op de baan tot stilstand. Om de auto veilig af te kunnen voeren, wordt een rode vlag gezwaaid. In de tijd dat de Haas wordt weggehaald, is het weer opgehouden met regenen. Daardoor wil iedereen nog wel een gooi doen naar een snelle tijd.

Verstappen raakt een stoeprand

Ook Max Verstappen, maar die maakt een foutje in de pits. Bij het uitrijden van zijn pitbox komt Verstappen te breed uit en raakt het stoepje. ‘Ik onderstuurde gewoon en ik had geen grip’, zegt Verstappen. Een zeldzame fout van de Nederlandse coureur. De schade blijft beperkt tot de voorvleugel die dus wordt vervangen. De volgende poging om uit te parkeren lukt wel gewoon.

Met nog maar drie minuten op de klok is het een race naar de finish om nog een snelle ronde te mogen starten. De baan is inmiddels verder opgedroogd waardoor alle snelste tijden eraan gaan. Hoe later je over de streep komt, hoe beter waardoor de grid door elkaar wordt gehusseld.

Pérez komt als eerste over de finish en zal daar spijt van hebben. Hij eindigt als zestiende op 0,019 seconden achterstand op Alonso die vijftiende eindigt. Ongelukkig of niet: wederom haalt Pérez het laatste deel van de kwalificatie niet. Ook Tsunoda, Zhou, De Vries en Magnussen halen Q2 niet. Wat een eerste deel van de kwalificatie!

Q2

Bottas gunt ons even de tijd om bij te komen. Hij is aan het einde van Q1 gespind en staat na de sessie nog even stil. Bijgekomen van het eerste deel? Mooi, want voor de lampen op groen gaan, krijgt Hülkenberg het bericht dat er weer wat regen aan komt. Hetzelfde bericht krijgt Alonso, maar McLaren denkt dat het niet meer gaat regenen en vertelt dat aan Norris. Iedereen komt wel naar buiten op de zachte band.

Na de eerste snelle rondjes is Lando Norris het snelst gevolgd door Gasly. Verstappen moet 0,078 seconden toegeven op Norris. Piastri sluit aan als vierde. De speciale kleurstelling van McLaren doet zijn werk. Of zou het aan de updates liggen?Net als in Q1 wordt de baan sneller en sneller. Ook nu is het belangrijk om zo laat mogelijk je ronde te beginnen om de beste condities op de baan te hebben.

Dat lukt Verstappen. Hij klokt de snelste tijd in Q2. Achter hem volgen Piastri en Norris. Op plek vier, jawel, Alexander Albon. Russell haalt het met 0,1 seconden voorsprong. Wie het niet halen, zijn Hülkenberg, Stroll, Ocon, Sargeant en Valtteri Bottas.

Q3

Hier gaan we dan: de eindstrijd van de kwalificatie voor de GP van Groot-Brittannië 2023. Wie gaat er pole position pakken voor morgen? Voorlopig speelt de regen geen rol meer, want het asfalt is inmiddels kurkdroog. Ook nu weer doen de coureurs twee pogingen. Na de eerste klap rondetijden is Verstappen in elke sector het snelst. Daarmee is hij 0,6 seconden sneller dan wie dan ook. Hamilton volgt Verstappen voor Piastri. Norris is 0,7 seconden trager dan zijn teamgenoot en staat tiende.

De hele rits auto’s komt binnen en wisselt naar nieuwe, zachte banden. Met nog drie minuten te gaan, beginnen de coureurs aan hun opwarmronde voor de laatste kans op pole position. De eerste tijden komen binnen. Niemand komt aan de tijd van Verstappen, tot Norris over de streep komt. Piastri sluit aan achter zijn teamgenoot, maar Verstappen gaat nog wat sneller. Verstappen pakt dus weer pole, maar het verhaal van de dag is de comeback van McLaren. Houd die speciale livery maar voor de rest van het jaar.

Uitslag van de kwalificatie voor de GP van Groot-Brittannië 2023

 1. Verstappen
 2. Norris
 3. Piastri
 4. Leclerc
 5. Sainz
 6. Russell
 7. Hamilton
 8. Albon
 9. Alonso
 10. Gasly
 11. Hülkenberg
 12. Stroll
 13. Ocon
 14. Sargeant
 15. Bottas
 16. Pérez
 17. Tsunoda
 18. Zhou
 19. De Vries
 20. Magnussen

Hoe laat begint de F1 op Silverstone?

Zondag
Race: 16:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie