Max Verstappen rijdt vooralsnog een perfect weekend. De drievoudig kampioen was de snelste tijdens de eerste en tweede vrije training op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Ook op het twee kilometer hoge circuit loopt zijn Red Bull het hardst van alle F1-auto’s. Nu, tijdens de 3e vrije training in Mexico, mogen Verstappen en zijn conculega’s nog een keer oefenen voor de kwalificatie later vandaag.

F1-teams en -coureurs zijn net een stel verwende kindertjes. Bij een sprintweekend is er te weinig tijd om een goede afstelling te ontwikkelen. Bij een normaal weekend met drie oefensessies blijft de helft van de coureurs in het eerste twintig minuten binnen. Mogelijk heeft het te maken met het moment van de dag. De kwalificatie en race zijn op een later tijdstip waardoor de baan nu anders reageert dan de tijdstippen waarop de kwalificatie en race worden gereden.

Max Verstappen is een van de coureurs die wacht. Andere rijders mogen de baan voorzien van rubber zodat er lekker veel grip is voor het moment dat Verstappen de baan betreedt. Wie wat meer grip kan gebruiken, is Pierre Gasly. Bij het ingaan van de stadionsectie neemt Gasly net wat teveel snelheid mee. Hij spint, maar weet zijn Alpine genoeg af te remmen om buiten de muren te blijven.

Williams imponeert weer

Straks komen we er pas écht achter waar iedereen staat ten opzichte van de concurrentie. Let tijdens de kwalificatie op Williams. Lange tijd houdt Alexander Albon de snelste tijd bezet. Dat, totdat Max Verstappen eens aanzet. De Red Bull is maar 0,07 seconden sneller dan zijn oud-teamgenoot, al ligt dat volgens Verstappen aan de hoeveelheid langzame auto’s die hem in de weg zitten. We zijn benieuwd of Williams straks ook een of misschien zelfs twee auto’s in Q3 kan krijgen.

Aan het eind van de training heeft Sainz nog een momentje. De Ferrari komt op hoge snelheid aanzetten in de razendsnelle links-rechts-links-sectie. Voor hem rijdt Stroll die niet bezig is met een snelle ronde. Zijn engineer coacht Stroll blijkbaar niet goed, want de Aston Martin blijft midden op de weg rijden. Sainz kan op het laatste moment uitwijken, maar door de hoge snelheid spint hij. Na de three-sixty van Sainz rijdt hij langzaam naast Stroll om kenbaar te maken dat hij niet blij is met de Canadese coureur.

Uitslag van de 3e vrije training voor de GP van Mexico 2023

 1. Verstappen
 2. Albon
 3. Pérez
 4. Russell
 5. Piastri
 6. Bottas
 7. Tsunoda
 8. Norris
 9. Ricciardo
 10. Hamilton
 11. Sargeant
 12. Zhou
 13. Leclerc
 14. Stroll
 15. Sainz
 16. Hülkenberg
 17. Alonso
 18. Gasly
 19. Magnussen
 20. Ocon

Hoe laat begint F1 in Mexico?

Zaterdag
Kwalificatie: 23:00 uur – 00:00 uur

Zondag
Race: 21:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)