Het GP-weekend in Las Vegas had een schot in de roos moeten zijn voor de F1-bazen. In plaats daarvan kregen ze gisteren een boel kopzorgen na de eerste vrije training. Toen alle putten eenmaal gevuld waren, was VT2 met tweeënhalf uur uitgesteld. Hopelijk voor Liberty Media loopt de zaterdag wel zoals gepland. Eens beginnen met de 3e vrije training in Las Vegas.

Gisteren wilden teams en coureurs zoveel mogelijk buiten zijn, maar dat blijkt nu niet het geval te zijn. Na een kwartiertje in VT3 heeft de helft van het veld nog geen tijd neergezet. De grote afwezigheid heeft waarschijnlijk te maken met het moment van de dag en de bijbehorende temperatuur. De kwalificatie is straks om 09.00 uur Nederlandse tijd en de race begint morgen om 07.00 uur. Het is nu nog net wat kouder dan tijdens de kwalificatie en de race.

Albon verliest een wiel

Aan het einde van de derde oefensessie in Vegas klapt Alexander Albon hard tegen de muur. In bocht vijf, een scherpe knik naar rechts na een recht stuk, heeft de Williams teveel snelheid. Met linksvoor en linksachter knalt Albon tegen de muur. Hij kan nog een stukje doorrijden, maar dan komt de linkerachterband los en moet Albon zijn auto parkeren.

De crash van Albon zorgt voor een rode vlag en, met nog een minuut of vier te gaan, betekent tevens het einde van de training. Daardoor krijgen verschillende teams niet de kans om nog een kwalificatieronde te oefenen. De laatsten die dat wel deden, staan hoog op de ranglijst. Neem de uitslag hier beneden dan ook niet te serieus.

Red Bull vs Ferrari

Voor de 3e vrije training in Las Vegas hebben Red Bull en Ferrari andere strijdplannen. Verstappen en Pérez testen eerst hoe goed de snelheid over één ronde is op de zachte band om later de softs langere tijd te gebruiken. Zowel Sainz als Leclerc gebruikt lange tijd hetzelfde setje mediums. Een snelle ronde op softs komt er niet. Het is dus lastig om een goede vergelijking van de auto’s te krijgen voor de kwalificatie.

Als we moesten gokken – het is toch het weekend in Vegas – zouden we ons geld in de kwalificatie op Ferrari zetten. De timing van je snelste kwalificatieronde gaat een belangrijke factor zijn. Iedere seconde lijkt de baan vele malen sneller te worden. Zo laat mogelijk aan een rondje beginnen kan je een paar tienden opleveren.

Achter hen zitten de teams zo dicht bij elkaar dat we er geen voorspelling op durven loslaten. Sainz zal niet meedoen om de overwinning. Hij kreeg een straf van tien plekken, omdat hij een batterij moest laten monteren na zijn ontmoeting met de putdeksel. Het is de derde batterij die hij dit jaar gebruikt, en dat is er eentje teveel.

Uitslag van de 3e vrije training van Las Vegas

 1. Russell
 2. Piastri
 3. Sargeant
 4. Verstappen
 5. Pérez
 6. Albon
 7. Alonso
 8. Hamilton
 9. Bottas
 10. Magnussen
 11. Norris
 12. Hülkenberg
 13. Stroll
 14. Ocon
 15. Zhou
 16. Leclerc
 17. Sainz
 18. Tsunoda
 19. Gasly
 20. Ricciardo

Hoe laat begint F1 in Las Vegas?

Zaterdag
Kwalificatie: 09:00 uur – 10:00 uur

Zondag
Race: 07:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)