De laatste kans voor alle coureurs om zich op te maken voor de kwalificatie is de derde vrije training van Spanje 2023. De rondetijden die we zien, zullen grotendeels representatief zijn voor wat we straks om 16 uur in de kwalificatie gaan zien, al zal een aantal coureurs niet helemaal voluit gaan. Want gaat er wat stuk dan ben je het haasje voor de kwali.

Natuurlijk knalt Verstappen er weer lekker op los, maar als Nederlander kijk je uiteraard ook met een schuin oog naar Nyck de Vries. Die was in Monaco eindelijk eens heel constant, wist gister de vierde tijd bij de eerste vrije training te klokken, maar liet een 16e tijd noteren bij de tweede. Alsnog net voor z’n teamgenoot Tsunoda.

Vlak voor de start onweert en bliksemt het in de buurt van het circuit, maar is het nog droog bij aanvang. Niet lang daarna begint het heel zachtjes te plenzen – wat ideaal kan zijn als voorbereiding op de race van morgen, want dan is de regenkans 80 procent. Geschat op het moment van de start van VT3 uiteraard.

Na negen minuten gaat Sargeant eraf in z’n Williams, dwars door de grindbak, en tikt de bandenstapel even aan. Niet als gevolg van de regen, want bocht 13 waar hij eraf gaat is nog droog, maar zo hobbelig dat ie z’n auto verliest. Rode vlag en einde oefening voor hem. Verstappen heeft dan al de snelste tijd genoteerd.

De rode vlag door Sargeant snoept 20 minuten trainingstijd weg

Met nog net geen 30 minuten op de klok vangt de trainingssessie weer aan, nadat we zijn bijgekomen van een spandoek van een volwassen fan met de tekst ‘Alonso, adopteer me’. Maar de regen is inmiddels toegenomen dus blijven de meeste rijders lekker droog binnen. Die willen er niet nog even een wiel afrijden.

Daardoor is de uitslag wat vertekenend want mannen als bijvoorbeeld Ocon en Gasly gingen nog niet voluit voordat de rode vlag er was. Ze gaan uiteindelijk wel naar buiten, want het wordt weer wat droger op de baan, maar er is minder grip. Dus worden de tijden die in de eerste negen minuten zijn neergezet, niet meer verbeterd.

Uitslag derde vrije training Spanje 2023

 1. Verstappen
 2. Perez
 3. Hamilton
 4. Sainz
 5. Alonso
 6. Russel
 7. Leclerc
 8. Bottas
 9. Tsunoda
 10. Norris
 11. Zhou
 12. De Vries
 13. Stroll
 14. Hulkenberg
 15. Piastri
 16. Ocon
 17. Magnussen
 18. Gasly
 19. Albon
 20. Sargeant

Tijdschema GP van Spanje 2023

Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie