Een nieuwe lay-out van het circuit, een nieuwe type band, nieuwe onderdelen op de auto’s, aero-rekken, flow-vis en een drukte van jewelste op de baan. Alle ingrediënten zijn tijdens de eerste vrije training voor de GP van Spanje 2023 aanwezig voor een testsessie. En dan rijden we ook nog eens op het circuit dat veel gebruikt is voor de testdagen.

Laten we een paar van die ingrediënten uitlichten. De nieuwe lay-out ken je misschien inmiddels. De laatste chicane is voor dit weekend veranderd naar twee snelle bochten naar rechts. Uit deze training blijkt dat die laatste bocht net wel, net niet vol gas is. Bepalende factoren hierbij zijn het type band en de hoeveelheid brandstof aan boord. Daarnaast is het nogal hobbelig in de laatste bocht. Dat zorgt ervoor dat Ocon er in een snelle ronde net te breed uitkomt en over de kerbstones gaat. Daardoor vallen er wat onderdelen van zijn Alpine af.

Nieuwe band en nieuwe onderdelen

Dan het nieuwe type band. Vanaf de GP van Groot-Brittannië heeft de F1 de optie om nieuwe banden te kiezen een naam gegeven: je gaat dan voor de C0-band. Ook al is het pas bij die GP, die nieuwe band wordt wel al door de coureurs getest tijdens de eerste en tweede training in Spanje. De meeste coureurs doen een paar rondjes op deze banden om hierna zo snel mogelijk met het eigen programma te beginnen. Zie het gebruik van dit prototype band in deze training dus als een moetje.

Ook naar de GP van Spanje brengen verschillende teams upgrades mee. Daarom zijn er veel auto’s die rondrijden met groene verf op de auto. Er worden bijvoorbeeld van die grote wasrekken op de auto geschroefd om de aerodynamica te meten. De duidelijkste update is die bij Ferrari. De sidepods die deden denken aan badkuipen zijn ingeruild voor exemplaren die geïnspireerd zijn op die van… Red Bull.

Uiteindelijk klokken de Red Bulls, de snelste tijden in de eerste training in Spanje. De Vries doet het ook niet onaardig met een vierde tijd, al hebben we het vermoeden dat dit geen voorbode is voor de snelheid van de AlphaTauri-coureur. In de volgende training zullen we de eerste echte kwalificatie-runs gaan zien. Dan kunnen we de eerste conclusies hangen aan snelheden over één ronde.

Uitslag eerste vrije training Spanje 2023

 1. Verstappen
 2. Pérez
 3. Ocon
 4. De Vries
 5. Gasly
 6. Alonso
 7. Magnussen
 8. Leclerc
 9. Sainz
 10. Russell
 11. Norris
 12. Hamilton
 13. Zhou
 14. Tsunoda
 15. Stroll
 16. Bottas
 17. Piastri
 18. Hülkenberg
 19. Sargeant
 20. Albon

Tijdschema GP van Spanje 2023

Vrijdag
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie