In donkere mancaves door heel Nederland zijn volgers van de race-religie al maanden stilletjes aan het bidden voor een terugkeer van de Grand Prix van Nederland. Sinds 1985 is de Formule 1 niet meer in Nederland geweest voor een officiële race. De terugkeer van de hoogste klasse van de motorsport is een stukje dichterbij gekropen. Het TT Circuit Assen is geschikt voor een Formule 1-race, zo heeft het circuit vandaag laten weten.

Grade 1-licentie

Om een race te mogen organiseren, moet een circuit een Grade 1-licentie van de FIA hebben. Om deze licentie te krijgen moet een circuit aan bepaalde veiligheidseisen en facilitaire diensten voldoen. FIA’s directeur voor F1 Charlie Whiting is naar Assen afgereisd om te kijken of het circuit hiervoor in aanmerking kwam. En wat blijkt: er hoeven slechts een aantal kleine aanpassingen gedaan te worden om deze licentie te krijgen.

Het gaat hierbij om kleine aanpassingen zoals het toevoegen van kerbstones en vangrails op een aantal plekken. De lay-out van het circuit kan ongewijzigd blijven, waardoor we hetzelfde circuit als tijdens een motorrace zullen zien.

Een race op TT Circuit Assen

Het enige nadeel hiervan is dat het circuit over het algemeen nogal krap is. Een smalle baan zorgt ervoor dat het moeilijker wordt voor auto’s om elkaar in te halen, wat weer tot een saaie race kan leiden. Maar een smalle baan kan wel weer voor een interessante race zorgen als het gaat regenen. En het regent nogal eens in Nederland. De komende maanden zullen we zien of Assen op de Formule 1-kalender verschijnt. En anders hebben we altijd nog een van de vele Nederlandse stratencircuits.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear