Max Verstappen liet tijdens de kwalificatie voor de GP van Japan 2023 maar weer eens zien wie de baas is in de Formule 1. De kampioenschapsleider was ruim een halve seconde sneller dan wie dan ook. Achter Verstappen is McLaren het snelst. Rookie Oscar Piastri versloeg zijn teammaat en begint vandaag dus van P2. Sergio Pérez start als vijfde. De Mercedessen beginnen van P7 en P8. Als Red Bull één punt meer scoort dan Mercedes, is het team van Verstappen en Pérez kampioen.

Start van de Formule 1 GP van Japan 2023

Beide McLarens komen geweldig weg en bestormen direct Verstappen. Piastri en Norris zijn sneller weg, maar toch houdt Verstappen de leiding. Norris rijdt nog mee tot de tweede bocht, waar hij de strijd moet staken. Achter de top drie gaan de Ferrari’s, Pérez en Hamilton met z’n vieren richting de eerste bocht. Dat blijkt iets teveel van het goede.

Hamilton komt op het gras en botst daarna Pérez. Door deze touché komt Pérez naar binnen voor een nieuwe voorvleugel. Wanneer Pérez de pitstraat inrijdt, geeft hij nog eens flink gas vóór de safety car lijn. Dat mag niet waardoor Pérez een straf van vijf seconden krijgt.

Nog even terug naar de start. Verder naar achteren schuift Bottas zijn Alfa Romeo voor de eerste bocht tegen Albons Williams. De brokstukken vliegen in het rond en raken de voorvleugel van Zhou. Zo zorgt Bottas ervoor dat beide Alfa Romeo’s naar binnen moeten voor een nieuwe neus. Daarnaast komt de safety car de baan op zodat de achtergebleven onderdelen van de auto’s weggewerkt kunnen worden.

Start GP van Japan 2023

Herstart na de safety car

Verstappen wacht tot de laatste chicane voordat hij op het gas gaat. De Nederlandse coureur timet de herstart perfect en creëert nog voor de eerste bocht een gat van acht tienden. In dezelfde ronde na de SC gaat Bottas weer van de baan af. Deze keer gebeurt dit niet door zijn eigen toedoen.

herstart na safety car GP van Japan 2023

Bottas haalt Sargeant in aan de buitenkant in de haarspeldbocht. De Alfa Romeo laat genoeg ruimte voor de Williams, maar Sargeant remt te diep de bocht in en schiet door. Daardoor ramt hij de auto van Bottas tegen de zijkant. Sargeant krijgt voor deze actie een straf van vijf seconden. Bottas valt na een rondje uit doordat de auto teveel schade heeft.

Pérez kopieert Sargeant en valt uit

Op precies dezelfde plek als de clash tussen Bottas en Sargeant duikt Pérez aan de binnenkant van Magnussen. De actie komt van vrij ver en blijkt hopeloos. Pérez klapt op het linkerachterwiel van Magnussen die hierdoor spint. Wederom moet Pérez naar binnenkomen voor een nieuwe neus. Na een ronde proberen meldt Pérez dat de auto niet goed voelt. Hij parkeert hierna zijn auto in de pitbox.

In ronde 16 komt Verstappen naar binnen. Hij wisselt zijn mediums voor nog een set banden met de gele ringen. Verstappen komt 2,5 seconden voor Piastri terug de baan op. Verder naar achteren maken de Mercedessen het elkaar moeilijk. Na een eerder moment in de laatste chicane maakt Hamilton een fout in Degner 2. Na een poging in de haarspeldbocht zet Russell nog een actie in, in de Spoon-bocht. Hamilton laat zijn auto naar buiten lopen en duwt daarmee Russell van de baan. Hierop reageert Russell door te vragen tegen wie ze eigenlijk willen racen, elkaar of de anderen.

McLaren is halverwege de race machteloos tegen Verstappen. Piastri komt in ronde 35 naar binnen, Norris een rondje later. Hier reageert Verstappen op door de rondje hierna zijn oude rubber te wisselen voor nieuwe harde banden. Na de stop blijft Verstappen aan de leiding. McLaren zal geaccepteerd hebben dat Verstappen te machtig is vandaag. Daarom probeert het team de tweede en derde plaats veilig te stellen.

Pérez mag weer even meedoen

Ondertussen brengen Stroll, Sargeant en Albon op verschillende momenten hun auto’s naar de pits om een einde te maken aan de race. Bij Red Bull werken ze gedurende de race aan de auto van Pérez. Met tal van ronden achterstand wordt Pérez voor één rondje naar buiten gestuurd. Hierdoor kan Pérez zijn straf van vijf seconden inlossen. Vreemd is het wel om een auto te zien uitvallen om hem daarna weer één ronde op de baan te zien.

Na wat fouten en inhaalacties aan het begin van de race, dreigt de strijd dood te bloeden richting het einde. Verstappen ligt ruim zeventien seconden voor op Norris, die op zijn beurt weer veertien seconden voor zijn teamgenoot rijdt. Leclerc maakt nog een leuke inhaalactie op Russell in de eerste twee bochten, maar veel meer vermaakt krijgt het Japanse publiek niet.

Mercedes gebruikt het Sainz-trucje tegen Sainz

Richting het einde komt er toch weer wat leven in de brouwerij. George Russell ligt met oude harde banden op P5. Vlak achter hem rijden Hamilton en Sainz. Doordat Hamilton niet voorbijkomt aan zijn teamgenoot kan Sainz aansluiten. Russell krijgt de opdracht om zijn teamgenoot voorbij te laten. Na wat gemor mag Hamilton hem inhalen. Nu moet Russell ervoor zorgen dat Sainz er niet voorbijkomt.

Om Russell te helpen, moet Hamilton niet te ver weg rijden. Op die manier houdt Russell DRS. Het trucje dat Sainz vorige week de overwinning opleverde. Sainz wordt geen slachtoffer van zijn eigen truc. Op het rechte stuk haalt hij Russell in. Vervolgens jaagt Sainz nog op Hamilton, maar die blijft voor de Ferrari.

Verstappen wint, Red Bull is kampioen

Verstappen rijdt probleemloos naar de overwinning. Hiermee staat de teller op 48 raceoverwinningen. Doordat Russell en Hamilton samen 16 punten scoren, stelt Verstappen in Japan het kampioenschap veilig voor Red Bull. Daarmee is Red Bull Racing de vroegste kampioen in de F1-historie. Dat wil zeggen, met de meeste races te gaan.

Uitslag van de Formule 1 GP van Japan 2023

01. Verstappen
02. Norris
03. Piastri
04. Leclerc
05. Hamilton
06. Sainz
07. Russell
08. Alonso
09. Gasly
10. Ocon
11. Lawson
12. Tsunoda
13. Zhou
14. Hülkenberg
15. Magnussen
16. Albon
17. Sargeant
18. Stroll
19. Pérez
20. Bottas

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)