Max Verstappen is dit jaar nog ongeslagen in Japan. Iedere training eindigde de Nederlandse coureur als eerste. Zijn Red Bull RB19 lijkt weer helemaal de oude op Suzuka na de misser in Singapore. Maar dat was maar training. Nu moeten Verstappen en Red Bull laten zien dat ze ook kunnen presteren op Suzuka wanneer het erom gaat. Tijd voor de kwalificatie voor de GP van Japan 2023.

Q1

Max Verstappen zet in het begin van de kwalificatie zijn trend door. De McLarens sluiten aan als tweede en derde. Norris is zelfs sneller dan Verstappen in de eerste sector. Met nog negen minuten te gaan, worden de pogingen om Q2 te halen even gestopt. Logan Sargeant is in de laatste bocht links van de baan gegleden. Zijn Williams eindigt in de muur. De wielen aan de linkerkant kunnen de klap niet aan en komen los van de ophanging.

Nadat de brokstukken zijn opgeruimd en de bandenstapels weer goed staan, kunnen we verder. Verstappen houdt zijn snelste tijd. Liam Lawson imponeert weer met de vierde tijd. Dat doet Stroll niet. Hij eindigt als zeventiende terwijl teamgenoot Alonso elfde finisht. Verder vallen Sargeant, Zhou, Hülkenberg en Bottas af.

Q2

In het tweede deel van de kwalificatie in Japan zet Verstappen zijn positieve lijn door. Wederom staan de McLarens dichtbij. Deze keer in Piastri de snelste oranje auto. Ook nu is een Mclaren, in dit geval Piastri, sneller in de eerste sector dan Verstappens Red Bull. Omdat de baan sneller wordt en Verstappen en de McLarens niet naar buiten gaan, is Leclerc de snelste in Q2. De afvallers zijn Magnussen, Ocon, Albon, Gasly en Lawson.

Q3

Het zonnetje komt er inmiddels flink doorheen op Suzuka. Daardoor wordt de baan nog sneller warmer en worden de tijden korter. Na de eerste snelle rondjes is Verstappen het snelst. Piastri is vier tienden slomer, maar is wel de snelste achter de Red Bull. De Ferrari’s, Alonso en Russell slaan de eerste rondes over en proberen later in de sessie om met één snelle ronde het maximale uit de auto te halen.

En Verstappen gaat maar door. Deze keer is de Nederlandse coureur ook in de eerste sector het snelst. Piastri eindigt als tweede op ruim een halve seconde afstand. Ja, de Red Bull is helemaal terug. Tenmisnte, die van Verstappen. Norris en Leclerc verslaan Pérez in de andere Red Bull. Thuisrijder Tsunoda pakt knap de negende plaats.

Uitslag van de kwalificatie voor de GP van Japan 2023

01. Verstappen
02. Piastri
03. Norris
04. Leclerc
05. Pérez
06. Sainz
07. Hamilton
08. Russell
09. Tsunoda
10. Alonso
11. Lawson
12. Gasly
13. Albon
14. Ocon
15. Magnussen
16. Bottas
17. Stroll
18. Hülkenberg
19. Zhou
20. Sargeant

Hoe laat begint F1 op Suzuka?

Zondag
Race: 07:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)