Duizenden Nederlanders zijn dit weekend afgereisd naar Spielberg bei Knittelfeld. Niet alleen om te genieten van het Oostenrijkse berglandschap en schnitzels in deurmat-formaat. Dit weekend wordt de GP van Oostenrijk verreden op de Red Bull Ring. En het belooft een interessant raceweekend te worden. Hier en daar kan een drupje regen vallen. Daarnaast is er maar één trainingssessie voordat de kwalificatie begint.

Inderdaad, we hebben dit weekend weer een sprintweekend. Straks, om 17:00 uur, gaan de teams en coureurs kwalificeren voor de hoofdrace. Morgen is er een aparte kwalificatiesessie voor de sprintrace die later op zaterdag plaatsvindt. Voor het zover is, beginnen we het weekend met de eerste vrije training voor de GP van Oostenrijk 2023.

Bandenkeuze voor dit weekend

Doordat deze training, de enige is in dit weekend is het direct druk op de baan. De teams willen de auto’s zolang mogelijk buiten hebben, dus krijgen de coureurs, de harde of medium band mee. De eerste coureur die naar buiten gaat op de zachte band is Albon. Na twee snelle rondes, waarmee hij de vijfde tijd neerzet, meldt hij dat de banden op zijn. Zo erg is de bandendegradatie dus op de Red Bull Ring. Dat is fijn voor ons als kijkers, want daardoor zou de bandenstrategie een lastige puzzel kunnen worden.

Verstappen vindt vooral dat de voorbanden niet werken. Hij meldt op de boordradio dat hij moet vechten tegen onderstuur. De regerend wereldkampioen rijdt het grootste gedeelte van de training op de harde band. Intussen krijgt Lewis Hamilton een boete van 100 euro voor 0,2 km/u te hard rijden in de pits. Ja, dit is een van de hoogtepunten van de vrije training voor de GP van Oostenrijk 2023.

Wie is de snelste in Oostenrijk?

Snelheidsovertreding of niet, Lewis Hamilton klokt wel mooi de snelste tijd voordat de snelle jongens overgaan op de zachte band. Nu wil de tijd van Hamilton niet zo heel veel zeggen, omdat Verstappen alleen maar heeft gereden op de harde band. Hamilton zette zijn snelste tijd op de mediums. Dat verandert wanneer de zachte banden tevoorschijn komen.

Leclerc gaat als eerst sneller dan Hamilton. Vlak daarna komt Verstappen over de meet op de mediums. De Red Bull-coureur duikt onder de tijd van de Ferrari en is dus met een compound harder sneller dan zijn concurrent. Aan het einde van de sessie zet Verstappen orde op zaken. De Nederlandse coureur laat de zachte band rusten voor de kwalificatie en rijdt alsnog de snelste tijd.

Uitslag van de vrije training voor de GP van Oostenrijk 2023

 1. Verstappen
 2. Sainz
 3. Leclerc
 4. Hamilton
 5. Pérez
 6. Stroll
 7. Magnussen
 8. Alonso
 9. Russell
 10. Zhou
 11. Albon
 12. Piastri
 13. Hülkenberg
 14. Bottas
 15. Tsunoda
 16. De Vries
 17. Sargeant
 18. Ocon
 19. Gasly
 20. Norris

Hoe laat begint F1 op de Red Bull Ring?

Vrijdag
Kwalificatie: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 12:00 uur – 12:44 uur
Sprintrace: 16:30 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)