Welkom, welkom bij het F1-weekend in Austin, Texas. Welkom bij de eerste en enige vrije training voor de GP van Amerika 2023. Welkom ook aan Daniel Ricciardo die na een 56 dagen terug is. Ricciardo kon niet racen door een handblessure en werd vervangen door Liam Lawson. Ook welkom aan alle speciale kleurstellingen die we dit weekend gaan zien. Red Bull, Williams en Haas pakken uit met wat kleuraanpassingen aan de auto.

Zoals gezegd is dit de enige vrije training die we dit weekend in Amerika gaan zien. Inderdaad, we gaan weer sprintracen. Straks, om 23.00 uur Nederlandse tijd, krijgen we de kwalificatie voor de race voorgeschoteld. Op zaterdag zien we ‘s avonds de sprintkwalificatie en in de nacht van zaterdag op zondag vindt de verkorte race plaats. De volledige race is op zondag om 21.00 uur.

Door de beperkte oefentijd wordt er veel gereden tijdens de training. Dit zorgt aan het begin van de sessie voor een spannend momentje voor Sainz en Norris. In de snelle S-bochten rijdt Norris traag, pusht Sainz wel en de twee komen bijna in aanvaring. Maar bijna is niet helemaal en beide coureurs kunnen vrolijk verder.

Coureurs gaan stuiterend over de baan

Verder ondervindt Sainz het hobbelige karakter van COTA. En inderdaad, gedurende bijna de hele ronde zien we de hoofden van de coureurs flink schudden. Dit heeft overigens niets te maken met porpoising. Er mag wel eens een wals over het asfalt heen. Er vormen zich hele greppels op de baan waar de lage, gevoelige F1-auto’s meer van voelen dan Amerikaanse supercars met V8-motoren.

Mocht je twijfelen om de samenvatting straks in beeldvorm terug te krijgen, dan zouden we je adviseren om dat niet te doen. De training is weinig enerverend. Oscar Piastri zorgt nog voor enig vermaak door een stukje gras te maaien. De McLaren schiet van links naar rechts, maar de rookie weet zijn auto onder controle te houden. Knap werk van de jonge Australiër.

Met nog een minuut of tien op de klok laten verschillende coureurs de zachte banden monteren. Lance Stroll mist dit feestje. De remmen van zijn Aston Martin zijn defect. Laten we voor hem hopen dat de monteurs, het problemen weten weg te werken voor de kwalificatie. Magnussen pakt knap de zesde tijd in de verbeterde Haas en Verstappen klokt natuurlijk de snelste tijd.

Uitslag van de vrije training voor de GP van Amerika 2023

 1. Verstappen
 2. Leclerc
 3. Hamilton
 4. Pérez
 5. Magnussen
 6. Russell
 7. Albon
 8. Sainz
 9. Hülkenberg
 10. Gasly
 11. Sargeant
 12. Ocon
 13. Tsunoda
 14. Ricciardo
 15. Norris
 16. Zhou
 17. Bottas
 18. Alonso
 19. Piastri
 20. Stroll

Hoe laat begint F1 in Amerika?

Vrijdag
Kwalificatie: 23:00 uur – 00:00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 19:30 uur – 20:14 uur

Zondag
Sprintrace: 00:00 uur – 01:00 uur
Race: 21:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)