Wat een bende was de GP van Australië – en wat hebben we ervan genoten. Er waren veel duels in het middenveld, de top drie reden een tijd binnen een seconde van elkaar, en je kon genieten van controverse rond de crashes en hun gevolgen en natuurlijk de motorplof met een 8,5 op de schaal van Coronel. Wat ook opviel, was dat Mercedes ineens weer vooraan meedeed. Hoe kan dit?
In de voorgaande twee races moest Mercedes het afleggen tegen Red Bull en het ooit onverslaanbare team was gewaagd aan Ferrari en Aston Martin. Meer dan een vijfde en zevende plaats in Bahrein of P4 en P5 in Saoedi-Arabië zat er niet in. Prima, maar niet genoeg voor een achtvoudig kampioen als Mercedes. Het zag er ook niet naar uit dat Hamilton en Russell in Australië snel zou zijn.
Mercedes gaat in Australië voor downforce
De Mercedes is vooral snel bij de bochten. Hamilton en Russell kunnen met meer snelheid de bocht in en komen er ook met meer snelheid uit. Als je kijkt naar de onderstaande analyse, dan zie je dat Russell zelfs het grootste deel van het circuit de snelste is. Russell is zowel bij snelle als langzame bochten het snelst. Hieruit kun je opmaken dat Mercedes zich voor gericht heeft op de neerwaartse druk van de auto.
-VER dominated the first and second straight + the chicane between them: the downforce RB added overnight made the car competitive in the changes of direction as well
— 📈F1 Data Analysis (@F1DataAnalysis) April 1, 2023
-RUS was best in 43% of the lap
-ALO shined in the 3rd sector#F1 #AusGP #AustralianGP #AustraliaGP pic.twitter.com/ct8D4Kzw1Q
Hetzelfde beeld in de race
Diezelfde trend zien we terug in de race. Lewis Hamilton haalt ‘maar’ een hoogste topsnelheid van 316 km/u. Vergelijk dat met Verstappen die 328 km/u haalt. De topsnelheid van Pérez ligt nog veel hoger, maar dat komt omdat hij vrijwel elke ronde DRS heeft en hier en daar een slipstream pakt. De hoeveelheid downforce heeft nóg een voordeel voor Mercedes, buiten de hoge bochtensnelheid.
PER reached 341km/h with a medium-high downforce package… but what’s even more impressive is that he averaged 333km/h on his 15 fastest laps 😳
— 📈F1 Data Analysis (@F1DataAnalysis) April 2, 2023
OCO was very fast as well: low drag and frequent tows🚀
ALO and HAM reached the lowest top speeds (rare DRS/tow)#F1 #AustraliaGP pic.twitter.com/iogSZiqxYS
De omstandigheden op Albert Park waren niet optimaal voor de banden. Veelvuldig hoorde je coureurs klagen dat ze de banden niet op de juiste temperatuur kregen. Meestal hadden de coureurs meerdere opwarmronden nodig. Doordat Mercedes zich in Australië richt op downforce, komt er meer druk op de banden te staan. Hierdoor warmen de banden sneller op en kun je sneller hard rijden.
Mercedes is het oude Red Bull
De conclusie die we uit de GP van Australië kunnen trekken, is dat Mercedes een beetje begint te lijken op het Red Bull van een paar jaar geleden. Ze zitten er niet zo goed bij aan het begin van het seizoen en de auto presteert goed wanneer die op downforce gericht is. Het restant van het seizoen zal uitwijzen of Mercedes ook de ontwikkelingssnelheid van het oude Red Bull kan evenaren.
Mocht Mercedes dat doen en zich richten op neerwaartse druk, dan zijn circuits die we vroeger Red Bull-circuits noemden, nu juist interessant voor Mercedes. Denk aan straatraces als die in Singapore en Monaco, maar ook Miami en Hongarije vereisen goed bochtenwerk. Monza is in dat geval geen goed circuit voor Mercedes. Het zou ook zo kunnen zijn dat het team van Russell en Hamilton zich gaat richten op minder downforce en meer op een completere auto. De toekomst zal het uitwijzen.
Reacties