Dat hadden er maar weinig zien aankomen. Max Verstappen reed in zijn Red Bull tijdens het laatste raceweekend van 2020 met het grootste gemak naar de eerste plaats. En dat op een circuit waar Mercedes al zeven jaar domineert. Waar Hamilton en Bottas normaal een tourritje doen naar de finishlijn, konden ze niet bij Verstappen in de buurt komen. Waar kwam ineens dat tempo vandaan? We vroegen het Robert Doornbos.

‘Mercedes is al jaren dominant in Abu Dhabi. Sinds 2013 eisten ze alle pole positions op. De trainingen liepen precies zoals je zou verwachten, dat Max de best of the rest was. Maar dan kon je ineens uit bij zaterdag, waar Red Bull dan toch een stap heeft gemaakt. Dat heeft verschillende redenen. Eén: Red Bull had de zaken goed op orde, maar heeft ook een compromis gemaakt, dus ze rijden met wat minder vleugel om de lagere topsnelheid in sector 1 en 2 te compenseren. Iets wat ze vaker moeten doen’, zegt de oud F1-coureur.

‘Daarnaast hebben ze met Honda eigenlijk best wel een betrouwbare motor gehad, zeker in de tweede helft van het seizoen. En qua performance zitten ze er oké bij. Er is nog wel een gat met Mercedes. En Mercedes liet weten dat ze de motor iets hebben teruggeschroefd qua vermogen. Waar dat mee te maken heeft, dat weten we niet. De Mercedes-motor van Perez plofte twee keer in drie races, dat kan een reden zijn. Wellicht was Mercedes iets aan het testen bij Racing Point voor volgend jaar, dat kan ook’, vult hij aan.

Uiteraard zal Hamilton nog niet in topconditie zijn geweest. Hij zat de afgelopen twee weken thuis met corona. Het waren een samenloop van omstandigheden én ijzersterk stuurwerk van Verstappen die hem zijn tweede overwinning van 2020 opleverden.

Reacties

  • Chris heeft op 16 december 2020 geschreven:

    Mercedes had de motor wat teruggeschroefd, blijkbaar vonden ze het niet nodig om weer te winnen, want alle wereldtitels zijn al weer binnen. Die zege van Max is hem dus nogal als presentje gegeven. Hopelijk heeft hij volgend een sterkere auto.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)