Als jij verantwoordelijk was voor twee van de tofste racegames uit de geschiedenis, zouden we het je riant vergeven als je een beetje ging relaxen. Misschien eens gaan kijken hoe comfortabel dat nou zit, op die lauweren? Maar nee, dat is niet wat Yu Suzuki deed, de man achter OutRun en Daytona USA. In plaats daarvan produceerde hij Ferrari 355 Challenge, een vooral voor de speelhal bedoeld spel dat, in die tijd, een van de meest geavanceerde racesimulators was.

Zoals de titel al aangeeft, werd je niet direct aan een kwellende veelheid aan keuzes blootgesteld als je je muntje had ingeworpen. Wil je een rode Ferrari F355, of liever een gele? En dat was het dan. Maar goed, de Ferrari F355 in kwestie was dan wel de uitgeklede, op het circuit gefocuste Challenge-versie, die in de late jaren ’90 op circuits over de hele wereld merkenraces uitvocht, met een onderscheidende geperforeerde grille achter waardoor lucht door de motorruimte kon stromen.

Tijdens de ontwikkeling gebruikte Suzuki naar het schijnt data van zijn eigen Ferrari F355 op diverse circuits, om het rijgedrag van het simulatiemodel mee te voeren. Dat klinkt als het perfecte excuus voor het feit dat de researchfase van het spel met zes tot twaalf maanden verlengd werd.

Assistentie in de Ferrari F355 Challenge

Het probleem met het plaatsen van een state-of-the-art racesimulator in speelhallen gevuld met hyperactieve achtjarigen is dat raceauto’s nogal moeilijk zijn om te rijden. Spelers brachten veelal de meeste tijd door met het genieten van de felrealistische ervaring van het vastzitten in de grindbak. Maar daar had Suzuki een oplossing voor bedacht: het was een van de eerste games waarin je aan- en uitknopjes had voor hulpsystemen als stabiliteitscontrole, tractiecontrole, ABS en iets dat IBS heette.

Dat stond voor Intelligent Brake System, maar was voer voor hilariteit in Engelssprekende landen, waar die afkorting ook geldt voor het prikkelbare-darmsyndroom. Maar ach: als je dat systeem uitzette en probeerde volle bak de Parabolica op Monza te nemen, vertoonden de symptomen daar een haast griezelige overeenkomst mee…

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie