Wie weet kun je over een jaar of tien de Honda-motoren uit de RB16 van Verstappen in je Civic Type R leggen. Voor het zover is, zullen we het met deze motoren moeten doen. In Amerika staan 24 Nissan V8-motoren uit de IndyCar te popelen tot ze weer aan het werk mogen. Iedere motor heeft kilometers gemaakt tijdens een IndyCar-sessie.

TopGear Nederland spreekt met Jordan Caito die zegt bevriend te zijn met de eigenaar van de collectie IndyCar-motoren. Hij heeft er een video over gemaakt die te zien is op zijn YouTube-kanaal, Caito Garage. Hij vertelt dat alle motoren die je hier ziet gebruikt zijn en vele ook raceoverwinningen hebben geboekt.

De Nissan V8-motor uit de IndyCar

De motoren zijn gebouwd tussen 2007 en 2014. Na 2014 kwamen er twin-turbo V6-motoren in de IndyCars te liggen. De Nissan-motor die je hier ziet, is een 3,5-liter V8 die 456 pk en 412 Nm produceert. Een snelle rekensom leert ons dat er 10.944 pk aan vermogen in het zaaltje staat. Iedere cilinder heeft vier titanium kleppen en de achtcilinders draaien 8.100 tpm.

Bij elke motor wordt een rapport geleverd waarin staat hoeveel het exemplaar heeft gelopen, wie er waar mee heeft gereden en nog veel meer informatie. De eigenaar verkoopt de motoren voor 15.000 dollar per stuk. Omgerekend is dat zo’n 14.000 euro, of 336.000 euro voor de hele collectie.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)