Het is niet wat je denkt dat het is, deze auto. Je kijkt er waarschijnlijk naar en denkt: ‘Wat hebben ze met die BMW Z8 gedaan?’ Maar niet alles is wat het lijkt. Hoewel hij vooral heel veel wegheeft van een BMW Z8 Coupé, is dit eerder een Greatest Hits van de onderdelenbak van BMW. Deze auto heet de Smit Oletha en is het geesteskind van twee door techniek geobsedeerde broers uit Californië.

Ze heten Willem en Kaess Smit. Ongetwijfeld liggen hun roots ergens in Nederland. Beiden hebben een werktuigbouwkundige achtergrond, de ene in de lucht- en ruimtevaart, de andere in de auto-industrie met namen als Tesla en Singer op zijn cv.

Waarom de Smit Oletha ontstaan is

De broers waren het niet helemaal eens met de huidige designrichting van BMW en besloten zelf een auto om te bouwen. Ze pakten een BMW Z4 Coupé en transformeerden deze tot iets wat erg lijkt op een BMW Z8, maar dan zonder cabriodak. Van ons mag je ‘m de Z8 Coupé noemen die BMW nooit bouwde. De motor is de 4,0-liter V8 uit de BMW M3 (E92), maar dan grondig aangepakt en met 450 pk.

De carrosserie is bijna volledig van koolstofvezel en zaken als de uitlaatsierstukken komen uit de 3D-printer. De ombouw was volgens de broers een regelrechte nachtmerrie. Je begint steeds meer te begrijpen waarom de Smit Oletha een prijskaartje van 400.000 euro heeft.

TopGear rijdt in de omgebouwde BMW Z4 Coupé

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)