Als je een fan bent van Lancia (en dat zou je moeten zijn als je TopGear.nl leest), dan ben je vast bekend met Kimera Automobili. En als je al van Kimera hebt gehoord, dan zal het nieuws dat het bedrijf werkt aan een nieuwe ode aan de Lancia 037 voor Pikes Peak je zeker blij maken. De originele Lancia 037 was al een maf rallymonster, maar daar doet deze Kimera K37 nog een dosis gekte bovenop.

Het eerste kunststukje van Kimera komt uit 2021 en was de EVO37: een moderne versie van de 037 die we fantastisch vonden. Daarna kwam het bedrijf met de EVO38: een vierwielaangedreven beest met bijna 600 pk en een slimme ophanging. Je zou dus denken dat hun derde creatie de EVO39 heet, toch? Mis! Deze heet de K39, want het is een volledig nieuw ontwerp.

Geen turbo viercilinder maar V8

Deze Pikes Peak-racer heeft een koolstofvezel monocoque chassis en een V8 met twee turbo’s. Die lijkt op de Ferrari-motor van de Lancia LC2-racer. Kimera beschrijft de K39 als ‘een herinterpretatie van het iconische silhouette van het Martini Racing team.’ Klinkt spannend. Virtuele windtunnelruns hebben geholpen bij het ontwerpen van de extreme aerokit die nodig is voor Pikes Peak.

Elk paneel is van koolstofvezel gemaakt, de motor is dragend en de ophanging heeft een push-rod setup aan voor- en achterkant. Kimera overweegt zelfs een F1-stijl KERS-systeem om de vermogen/gewichtsverhouding op 1:1 te brengen. Dat zou betekenen dat de Kimera K39 1.000 pk sterk is.

Je kunt de Kimera K39 binnenkort kopen

Het bedrijf is erg ambitieus. Kimera heeft het over de supermatie van ‘een elektrische auto die niet gehinderd wordt door de ijlheid van de lucht’. Dat klinkt als een indirecte aanval op de Volkswagen ID.R. Daarnaast blijft de auto niet bij een eenmalig project. Kimera werkt aan een ‘klantversie’ van de K39, waarbij een select groepje mensen mee mag denken over de ontwikkeling. Wij zouden misschien een iets minder extreme versie laten maken voor de lokale circuitdag.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear