Het blijft bijzonder dat iedere achttien jarige puber die nog maar een paar minuten zijn rijbewijs heeft opgepikt, meteen met de Tesla van papa met ruim 1.000 pk de openbare weg op kan. Zou pk-limiet werken? Of misschien een begrenzer voor onervaren bestuurders in krachtige auto’s? In Australië hebben ze andere maatregel: een speciaal rijbewijs voor supercars.

Twee jaar geleden opperde de premier van de provincie Zuid-Australië al het idee van een apart rijbewijs voor supercars. Het rijbewijs geldt alleen voor inwoners van de provincie. Wij toeristen kunnen dus prima een supercar huren en door het Australische landschap rijden zonder het speciale rijbewijs.

Een groot deel van het originele plan wordt nu geïmplementeerd. Auto’s horen bij de groep ‘ultrahoge performance voertuigen’ wanneer de gewicht/pk-verhouding 375 pk per 1.000 kilo is. Balen als je een Ariel Atom of Caterham Seven hebt gekocht. Maar ook de Tesla Model S Plaid valt onder deze regel. Auto’s die er dan weer niet onder vallen, zijn de nieuwe hybride M5 en 911.

Geen rijexamen, wel tractiecontrole

De inwoners die toch een supercar willen rijden, hoeven voor het speciale rijbewijs geen praktijkexamen af te ronden. In plaats daarvan kun je een online cursus volgen. Hierbij leer je over hoe je een supercar bestuurt, wat de risico’s zijn en wat de rol van rijhulpjes als ABS en tractiecontrole is.

Dat laatste kunnen alle Australiërs maar beter leren. Sinds het begin van dit jaar is het verboden om de tractiecontrole uit te zetten als het systeem in je auto zit. Vanaf 1 december 2024 gaat de nieuwe regel in. De cursus kost omgerekend ongeveer 40 euro.

Reacties

  • Dave heeft op 13 juli 2024 geschreven:

    “Online cursus supercar rijden”.
    Toch voor de zekerheid even de datum gecontroleerd.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear