Ariel heeft als verrassing een nieuwe versie van de geweldige Atom gelanceerd. Hij heet de Ariel Atom 4R. De Atom 4 was al een enorme stap voor de eenzitter en deze nieuwe uitvoering lijkt nog zo’n stap te zetten. De Atom 4R krijgt een aangepaste versie van de motor die in de nieuwe Civic Type R ligt. Dit zorgt voor 406 pk op slechts 565 kilo.

Ariel is druk bezig geweest met de luchtinlaat en de koeling van de motor. Er zit bijvoorbeeld een extra radiator in de sidepod en de intercooler is groter. Door de aanpassingen is het nu mogelijk om 406 pk en 537 Nm uit de motor te halen. De viercilinder turbomotor zit nu vast aan een zestraps sequentiële versnellingsbak die in minder dan een seconde vijf versnellingen terug kan schakelen.

Öhlins verzorgt de dempers en de veren voor de R. Omdat het een R-model is, is er een aero-pakket met een nieuwe voor- en achtervleugel en venturi-tunnel achterop. Ariel zegt dat de vleugels downforce toevoegen, maar dat de luchtweerstand er niet erg onder lijdt. De vleugels werken evenredig over de hele auto zodat hij meer in balans is.

Meer vermogen, dus ook betere remmen

Stoppen doe je met koolstof keramische remschijven en remklauwen van AP Racing die half zo zwaar zijn als de remmen van de 4. Er zijn zelfs koolstofvezel wielen. Samen met de remmen besparen die 26 kilo ten opzichte van zijn voorganger. De remmen werken met een ABS-systeem dat je in twaalf verschillende standen kunt instellen. Dus nee, de 4R is niet enkel een 4 met wat meer aerodynamica.

Elke Ariel Atom 4R wordt met de hand gemaakt en is naar de wensen van de klant te configureren. Daardoor belooft Ariel dat alle 4R’s anders zijn. Wat de Atom 4R’s wel allemaal gemeen hebben, is een sprintje van 0 naar 100 km/u in 2,7 seconden klaren. De 4 doet dat in 2,8 seconden. De topsnelheid ligt op 274 km/u. De prijzen beginnen bij 64.950 pond. Dat is omgerekend ongeveer 76.000 euro.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie