Een klein geluksmomentje dat de volgende generatie steeds minder zal meemaken: het moment dat je een tweedehandsauto koopt (of instapt in een huurauto) en er zit nog een goede cd in de speler. Vergeten door de oude eigenaar. Bij moderne auto’s is vaak het enige wat je gaat vinden een grappige telefoonnaam in de lijst van bluetooth-apparaten. Maar er zijn nog wel autofabrikanten die cd-spelers aanbieden, bijvoorbeeld Subaru.

De nieuwe Subaru WRX, die helaas niet naar Nederland komt, kun je bij het configureren nog een cd-speler selecteren. Het bijzondere is dat de prijs van de cd-speler afhangt van de transmissie die je hebt. Heb je een handbak, dan moet de speler 375 dollar (345 euro) kosten, maar als je een automaat hebt gekozen, dan wil Subaru 450 dollar (415 euro) hebben.

Het prijsverschil heeft ongetwijfeld te maken met de plaatsing van de speler. De sleuf voor het schijfje zit niet ergens in de buurt van het scherm op het dashboard, maar in de middenconsole. Het inbouwen van de unit zal wel iets lastiger zijn dankzij de automaat. Of Subaru vindt dat je in een WRX gewoon zelf moet schakelen en straft muziekliefhebbers die niet zelf willen roeren. Of krijg je korting omdat Subaru trots is dat je wel zelf schakelt?

Subaru levert ook nog cd-speler in Nederland

De nieuwe WRX kun je in Nederland niet krijgen. Niet zo gek, want door onze belastingregels zou hij hier drie keer zo duur zijn als in de VS en niemand zou er eentje kopen. Wel verkoopt Subaru in Nederland nog de Forester, de Outback, de Solterra en de Crosstrek. En in de Forester zit standaard nog een cd-speler. Dit zal ermee te maken hebben dat de Forester in de basis al iets ouder is.

AM-radio komt ook weer terug

Waar vroeger elke auto een AM-radio had, laten steeds meer fabrikanten deze radio weg omdat mensen vooral FM luisteren, of gewoon via DAB of Spotify. Je zou denken dat niemand heel rouwig is om het verdwijnen van de AM-radio, maar dan heb je het fout. Vooral in Amerika zijn mensen ongerust. De AM-radio zou cruciaal zijn voor noodzenders door het grote bereik.

Jim Farley, de grote baas van Ford, meldde vorig jaar dat alle nieuwe auto’s van Ford en zustermerk Lincoln straks weer een ouderwetse AM-radio krijgen. En blijkbaar kunnen ze via een software-update AM-radio installeren op bestaande modellen. Kijk dus niet gek op als jouw Ford Mustang Mach-E straks Radio T-POT of de Borrelronderadio kan ontvangen. En ja, die bestaan echt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)