Niets is leuker dan een goede hot hatch. Dan bedoelen we niet een hyper hatch met launch control, automaat en vierwielaandrijving. Nee, een lichte kleine hatchback met voorwielaandrijving, hard onderstel, directe besturing en een lekker motortje. Een van de tofste nieuwe auto’s die een old-school ervaring bood was de Abarth 595. Daar hebben we triest nieuws over, want de productie van de Abarth 595 is gestopt, zo meldt Autocar.

De productie van zowel de Abarth 595 als de Fiat 500 is gestaakt. Dat is bijzonder, want 17 jaar geleden ging de Fiat 500 in productie en de Abarth-versie kwam een jaartje later. Het was een van de leukste hot hatches in zijn segment. Natuurlijk, Abarth keek een beetje af van Mini en JCW (John Cooper Works) af hoe je een retro-auto sportief in de markt kunt zetten, maar daar is niets mis mee.

Abarth 595 uit productie, maar kan ik ‘m nog wel kopen?

Daarbij was het ook altijd een geweldig leuke auto om te rijden die aanzienlijk goedkoper was dan de Mini. Dus waarom stopt Fiat ermee? Ten eerste omdat er al opvolger zijn. De elektrische Fiat 500e en Abarth 500e staan namelijk al lang en breed in de showrooms om nieuwe klanten te verleiden. Dat lukt echter nog niet helemaal lekker, vandaar dat de benzineversies nog eventjes konden blijven.

Abarth 595 Spa-Francorchamps

De verkopen van de elektrische modellen zijn goed, maar bij lange na niet zo goed als bij de benzineversie ooit het geval was. Mede daarom zal Fiat binnenkort de 1.0 Firefly-motor gaan leveren in de nieuwe 500e, die dan natuurlijk zijn ‘e’ zal verliezen. Het zal geen 100 procent benzineversie worden, want het wordt wederom een hybride. Deze zal verschijnen in 2025.

Italiaans merk, Italiaanse auto’s, Italiaanse identiteit, Franse baas?

Een bijzonder feitje: de Fiat 500 Ibrida zal níet in Tychy Polen gebouwd gaan worden. Het Italiaanse Fiat zal de Italiaanse 500 in Italië gaan bouwen, want alles moet Italiaans zijn aan de auto. Italië is de drijvende kracht van het merk, zowel in het verleden als de toekomst. Dat zegt, eh, de Franse Olivier Francois. Toch wel opmerkelijk dat ze een Fransman nodig hebben om de Italiaanse identiteit te bewaken.

In Nederland kun je de Abarth 500 niet meer bestellen, de Fiat 500 met benzinemotor eveneens niet. Deze zal nog uit voorraad nieuw geleverd kunnen worden. Uiteraard heeft deze enorme productiespanne ervoor gezorgd dat er meer dan voldoende occasions zijn waar je uit kunt kiezen, maar een nieuwe gaat niet meer lukken.

Reacties

  • Björn heeft op 23 augustus 2024 geschreven:

    37.927€, voor dat geld koop ik wel een Polo GTI in België weliswaar.

    Reageer
  • Dave heeft op 22 augustus 2024 geschreven:

    😱

    Reageer
  • EC Dubost heeft op 22 augustus 2024 geschreven:

    Een zwarte dag.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)