Het is de eeuwige keuze voor de autokoper: ga je voor een luxere uitvoering of een grotere motor? Op een gegeven moment zit je aan het einde van het budget, terwijl je bij de dealer nog een hoop kunt kiezen. Vroeger was het nog vrij eenvoudig om uitrusting achteraf te monteren, dat is tegenwoordig een stuk lastiger. Maar ja, een grotere motor (geen moter) monteren is nog bewerkelijker. Ford biedt echter uitkomst, want je kan nu ook bij hen terecht voor meer vermogen.

Althans, je kan bij Ford Performance Parts daarvoor terecht. Dat is net een beetje zoals bij de BMW M Performance-afdeling. In tegenstelling tot de X3 M Performance van zojuist, levert Ford dus wél meer vermogen. En het is niet zo’n klein beetje ook. De performance-upgrades zijn specifiek voor de Ranger pick-up en de Bronco SUV. In beide gevallen is het dan wel de bedoeling dat je de 3,0-liter EcoBoost-motor onder de kap hebt liggen.

Ford Performance Parts vermogenscurve voor Ford Bronco Raptor

Meer vermogen voor Bronco en Ranger Raptor

We beginnen met de Ford Bronco. Deze rechtstreekse concurrent van de Jeep Wrangler doet het geweldig in de States en je kan deze auto zelfs in Nederland kopen. Helaas geldt dat niet voor de Bronco Raptor, die blijft weg uit Nederland. Standaard heeft deze 418 pk en 597 Nm. Dat lijkt op zich voldoende, maar met de upgrade van Ford Performance stijgt dat naar 455 pk en 727 Nm. Die 37 pk extra is leuk meegenomen, maar die 130 extra Nm ga je voelen.

Ford Bronco Raptor oranje in de lucht

Dan gaan we door met de Ford Ranger Raptor. Deze is standaard iets minder potent dan de Bronco Raptor. De V6 levert in de pickup-versie namelijk 405 pk en 583 Nm. Na de performance-kuur stijgen die waarden eveneens naar 455 pk en 727 Nm. Het zijn identieke motoren die softwarematig worden afgesteld, iets wat fabrikanten wel vaker doen. Soms zijn er ook verschillen qua hardware, maar gezien het feit dat Ford dit zelf aanbiedt, lijkt dat niet zo te zijn.

Het is niet alleen meer vermogen, het is ook meer plezier

Het is overigens niet zo dat Ford alleen motor meer vermogen heeft gegeven. Als je het pakket bestelt, krijg je ook andere software voor de transmissie, die alerter is en vlotter reageert. Ten slotte past Ford Performance de gaspedaalrespons aan. Al deze wijzigingen moeten resulteren in een snellere en sneller aanvoelende auto. Niet dat de Raptors langzaam zijn (integendeel), maar meer is altijd beter, toch?

Ford Ranger Raptor oranje in de lucht

Lees ook: Ford probeert letterlijk Jeep-klanten weg te kopen

We gaan nog even door met het goede nieuws, want je krijgt gewoon garantie op de upgrades. Of beter gezegd: het doet niets met je fabrieksgarantie. De prijs is 845 dollar, een kleine 725 euro. Of de upgrades ook naar Nederland komen, is niet bekend. Er zijn wel een hoop Performance Parts beschikbaar in ons land, maar we zien die voor de Bronco en Ranger Raptor nog niet tussenstaan. Nu is het wachten op meer power voor de Kuga hybrid voor Nederlandse leaserijder.

Reacties

  • Pipo heeft op 31 augustus 2024 geschreven:

    Denk aan je tax en verzekering, ttz in België

    Reageer
  • Paco heeft op 30 augustus 2024 geschreven:

    Dat zijn leuke opgrades voor een zeer nette prijs.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)