Restomods zijn alive and kicking. Zo’n beetje iedere klassieker is wel eens bij zijn lurven gegrepen om de oude technologie in te ruilen voor nieuwe systemen. Maar wat als je de technologie van morgen gebruikt in een icoon? Krijg je dan een toekomod? Hoe je het beestje ook wilt noemen, Zero Labs bouwt zo’n nieuw soort auto in de vorm van deze Ford Bronco ‘Carbon Edition’.

De Ford Bronco van Zero Labs is puur elektrisch en heeft, zoals de naam al weggeeft, veel koolstofvezel. De deurpanelen, het dak, de motorkap, de wielkasten, kortom; de hele koets is gemaakt van koolstofvezel. Daardoor is de Bronco een stuk lichter dan het origineel. De oprichter van Zero Labs, Adam Roe, zegt dat de originele motorkap bijvoorbeeld 38,5 kilo woog. De nieuwe weegt maar 11,8 kilo.

Specificaties van de Ford Bronco van Zero Labs

De elektrische Bronco heeft twee elektromotoren. De één stuurt de voorwielen aan, de ander de achterwielen. Samen zorgen ze voor een vermogen van 608 pk. Dat moet genoeg zijn. Een 100-kWh batterij die midden onder de vloer ligt brengt je maximaal 378 kilometer ver aan een stuk. Van de ophanging is iedere moer, schroef en ring vervangen. Ook de remmen zijn aangepakt.

Roe vertelt over zijn creatie: ‘We hebben de Bronco geperfectioneerd.’ De insteek van Zero Labs was om je te verplaatsen in de ontwerpers van toen die de materialen van nu tot hun beschikking hebben. Wat zouden zij doen en veranderen aan de Bronco? Daar probeert het bedrijf een antwoord op te geven.

Waarom maakt Zero Labs een elektrische Ford Bronco?

Ook legt hij uit waarom er gekozen is voor elektrische aandrijving: ‘Omdat het hier allemaal op uit komt. Wanneer je kijkt naar alle problemen die komen kijken bij klassieke auto’s: betrouwbaarheid, actieradius, pechgevallen, meekomen op de snelweg, de mogelijkheid om te upgraden, onderhoud. Uiteindelijk kom je erachter dat elektrisch gewoon een beter systeem is.’

Bij het interieur gaat het thema door: het oogt klassiek, maar dan met futuristische technieken. Zo is er een rooster van bamboe en zijn de ventilatierooster gemaakt van het zelfde materiaal als waar wapens van gemaakt worden. Je merkt dat Zero Labs een Amerikaans bedrijf is. De prijs is trouwens niet mals: tenminste 450.000 dollar. Omgerekend is dat ongeveer 420.000 euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)