Betrouwbaarheid staat blijkbaar hoog in het vaandel bij de cementverkopers waaraan Audi haar auto’s slijt, want dit seizoen richten de Duitsers zich erop om het concept ’24-uursrace’ volledig in hun zak te hebben. Afgelopen weekend werd met de R8 LMS Ultra dan ook een één-tweetje behaald bij de 24 uur van de Nürburgring.

Het coureurskwartet Marc Basseng, Christopher Haase, Frank Stippler en Markus Winkelhock, die de R8 van Team Phoenix bestuurden, krijgen een ferme Ingolstadtse schouderklop van Audi. Ook de rijders van Team Mamerow Racing – Christian Abt, Michael Ammermüller, Armin Hahne en Christian Mamerow – mochten erg tevreden zijn met hun één na hoogste podiumplek.

Deze gebeurtenis staat mooi op de lichtgewicht koelkast naast de tiende overwinning van de R18 TDI op Le Mans, en de topscore van de R8 LMS tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps afgelopen juli.

Dieter Gass, racetopman van Audi Sport, zegt erover: ‘Naar deze overwinning hebben we lang uitgekeken. Drie jaar lang was de R8 LMS de beste GT3-auto op de Nürburgring. Nu hebben we, in de strijd tegen zeven andere merken, de algemene overwinning eindelijk op zak. Het is ons in die 24 uur geen moment makkelijk gemaakt. Onze coureurs en teams hebben simpelweg een fantastische, constante en foutloze prestatie geleverd.’

Ook lekker bezig waren de jongens van de Nissan GT Academy. In hun GT-R met rugnummer 123 reden ze naar de eerste plaats van de SP8T-categorie, en werden ze 30e in het algemeen klassement. Het is de eerste 24-uurs klasseoverwinning voor ex-GranTurismo-gamer en inmiddels topcoureur Lucas Ordoñez.

De top 10 van de 24 uur van de Nürburgring zag er als volgt uit:

1: #3 Phoenix Audi R8 LMS Ultra, 155 ronden
2: #26 Mamerow Racing Audi R8 LMS Ultra, + 3:35 s
3: #66 Hankook Team Heico Mercedes-Benz SLS AMG, + 11:35 s
4: #29 Marc VDS BMW Z4, + 1 ronde
5: #65 Hankook Team Heico Mercedes-Benz SLS AMG, + 3 ronden
6: #2 Phoenix Audi R8 LMS Ultra, + 4 ronden
7: #28 Porsche 911 GT3R, + 4 ronden
8: #19 BMW Team Schubert Z4, + 5 ronden
9: #20 BMW Team Schubert Z4, + 5 ronden

Botte pech was er in het begin van de race voor onze landgenoot en beroepsracer Jeroen Bleekemolen in zijn SLS AMG. Hoewel het er uitzag alsof de achterliggende Audi hem een zetje gaf, bevestigde Jeroen zelf dat het een klapband was. Hij reed 245 km/u toen het gebeurde, en ging nog steeds 223 km/u toen hij de muur raakte. Gelukkig bleef hij ongedeerd.

Bekijk hieronder een video van het ongeluk (met commentaar van Sabine Schmitz).

 

Reacties

Meer van TopGear