De Volkswagen Golf GTI Clubsport is geen doetje. Met z’n 265 pk – 35 meer dan de standaard GTI Performance – en z’n dikke bumpers dwingt ie van zichzelf al een aardige dosis respect af. Maar niet genoeg, wat de Duitse tuner ABT betreft. En dus presenteren ze na een tijdlang knutselen vandaag de ABT Golf GTI Clubsport.

Het eerste wat opvalt, zijn de velgen: extra lichte ABT Sportsline-modellen in 18, 19 of 20 inch. Optisch is er bij dit exemplaar verder bar weinig aangepast, maar ABT stelt voor de liefhebbers een bodykit beschikbaar. Met agressievere spoilers, bumpers en zijskirts, plus vier uitlaatpijpjes in plaats van twee.

Leuk, maar hoe zit het met de performance van de ABT Golf GTI Clubsport?

Goed dat je het vraagt, want dat is z’n spektakelstuk. De 2,0-liter turbomotor werd opgepept van 265 naar 340 pk. Dat is meer dan de vierwielaangedreven Golf R. Het is zelfs 30 pk meer dan de Nürburgring-verslindende GTI Clubsport S. Het koppel steeg van 350 naar 430 Nm, ook alles behalve misselijk.

Uiteraard krijgt de ABT Golf GTI Clubsport ook een aangepast onderstel mee. Indien je het complete pakket bestelt, voorziet de tuner in andere veren, in hoogte verstelbare dempers en stabilisatorstangen voor en achter. Nieuwe remmen met schijven van 370 millimeter en klauwen met zes zuigers aan de voorzijde maakt het geheel af.

Is het allemaal iets te heftig voor je? ABT levert de goodies ook op ‘mindere’ GTI’s en kan je motor ook afstellen op 290, 300 of 315 pk. Waarom, dat snapt niemand.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)