De toekomst is eindelijk aangebroken. Volgend jaar rond deze tijd vliegen we allemaal in vliegende auto’s en rijden we in rijdende vliegtuigen. Misschien lopen we een beetje op de zaken vooruit, maar de Slowaakse AirCar heeft inmiddels een ‘officieel bewijs van luchtwaardigheid’ gekregen van de Slowaakse transportautoriteit. Na het voltooien van 70 uur aan vliegtests en meer dan 200 starts en landingen was het zover.

Alle tests waren blijkbaar compatibel met de normen van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA), waardoor het ding ineens internationaal ook potentie heeft. Spannende tijden voor AirCar. Overigens zal een rijbewijs niet toereikend zijn om met de auto te mogen vliegen. Als je een piloot zonder autorijbewijs vindt, kunnen jullie mooi carpoolen.

De AirCar heeft een BMW-motor

Enkele statistieken? De tweezits AirCar wordt aangedreven door een 160 pk sterke 1,6-liter BMW-motor. Het ding kan tot 2,5 kilometer hoog vliegen, met een snelheid van 190 km/u. Een nieuwe versie met een krachtigere motor is ook in de maak. Deze haalt een snelheid van 299 km/u en zal over twaalf maanden worden gecertificeerd. De vleugels en staart klappen automatisch weg als je ermee op straat gaat rijden.

De uitvinder van de AirCar, professor Stefan Klein, zei over het bewijs van luchtwaardigheid: ‘De AirCar-certificering opent de deur voor massaproductie van zeer efficiënte vliegende auto’s. Het is officieel en de definitieve bevestiging van ons vermogen om reizen op de middellange afstand voor altijd te veranderen.’ In Nederland werkt Pal-V aan een vliegende auto, maar dat bedrijf gebruikt wieken in plaats van vleugels.

Trivia: het BMW-logo is geen propeller

Het zou nu heel toepasselijk zijn voor het marketingpraatje van AirCar, maar het BMW-logo is geen propeller. Het merk deed naar eigen zeggen nooit veel moeite om deze mythe tegen te spreken. In feite was het gewoon een mooi rond logo met de letters van het merk en de kleuren van de deelstaat Beieren.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear