Dit is een vliegende Renault 4, we kunnen het niet duidelijker omschrijven. Renault noemt ‘m de AIR4 en het is de eindknaller van een verjaardagsfeestje dat al een jaar aan de gang is. De oorspronkelijke Renault 4L is dit jaar namelijk 60 jaar oud geworden. ‘Waar wij heen gaan, hebben we geen wegen nodig’, kopt Renault. De jury is nog in beraad of het geoorloofd is om een legendarisch BTTF-citaat zomaar te vertalen.

De Renault AIR4 is gebouwd in samenwerking met TheArsenale, een handelsplatform voor onafhankelijke producenten van hebberig makende spulletjes. Ze verkopen bijvoorbeeld een Equus Bass 770 op het platform, maar ook een Mil-Spec Hummer H1. De Renault vliegt op elektriciteit en kan tot 700 meter hoogte bereiken. Hij haalt een horizontale snelheid van 96 km/u. De piloot kan instappen door de koets naar voren te kantelen.

De Renault AIR4 schijnt echt te kunnen vliegen

De AIR4 is dus in feite een grote drone. ‘Dankzij generatieve designtechnieken en kunstmatige intelligentie konden de ingenieurs van TheArsenale meerdere terabytes aan data testen om de ideeën van de ontwerpers te verbeteren en te verfijnen, nog voor de eerste tests in de echte wereld van start gingen’, zegt Renault. Het is niet duidelijk of de AIR4 al echt gevlogen heeft en of hij dat daadwerkelijk gaat doen. Maar in theorie zou het moeten kunnen.

De Renault AIR4 wordt in ieder geval vanaf volgende week tentoongesteld in Parijs. Volgend jaar laat Renault hem zien in Miami en New York. Bijzonder, want in de Verenigde Staten worden geen Renaults verkocht.

Reacties

 • Stefan heeft op 27 november 2021 geschreven:

  Mooi blijft de r4

  Reageer
 • Johan heeft op 27 november 2021 geschreven:

  Om antwoord te geven op de vraag of hij echt gevlogen heeft: ja!

  https://youtu.be/bk0xJfUrX0s

  Deze air4 is volgens mij ook meer gepresenteerd om te laten zien hoe Renault nadenkt over het vervoer van de toekomst. Wat zijn onze behoeftes over 40 jaar, hoe wordt dan gereisd etc.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)