In Genève staan aardig wat studiemodellen van ontwerphuizen, vermomd met logo’s van bestaande automerken, die vooral zijn bedoeld om de aandacht van die merken op zich te vestigen. ‘Hallo jongens! Kijk eens wat wij kunnen! Huur ons eens in om jullie volgende auto te tekenen!’ Meestal zeggen de merken dan: ha, leuk gedaan, maar dat is niet wat we zoeken. Zeg, wij gaan weer even verder met het verkopen van stadsgebakjes.

Iets anders ligt het bij deze Alfa Romeo Disco Volante, gemaakt door Carrozzeria Touring Superleggera. Het verschil is dat Touring geen ontwerphuis is, zoals Pininfarina of Bertone, maar een coachbuilder. Oftewel: een bedrijf dat een bestaande auto pakt en er in opdracht van een klant een uniek exemplaar van maakt. Zo kreeg Touring een Alfa Romeo 8C Competizione in handen, en kijk eens wat er toen gebeurde.

Nu had Alfa in 1952 al eens een conceptcar die Disco Volante (‘vliegende schotel’) heette. Daaraan heeft Touring destijds ook meegewerkt; vandaar dat ze het een mooi gebaar vonden om dit 60 jaar later nog eens dunnetjes over te doen. De nieuwe Disco Volante is opgetrokken uit aluminium en koolstofvezel, met daaronder de bekende techniek van de 8C: een 4,7-liter V8 met 450 pk, een flippertransmissie met zes versnellingen en een sperdifferentieel tussen de achterwielen. Ook het onderstel bleef ongewijzigd.

Of je het een verbetering vindt ten opzichte van de toch al schitterende standaard 8C, moet je zelf maar even bepalen. Wij vinden het in ieder geval een oogstrelend prachtig apparaat. Touring is van plan er dit jaar enkele te gaan produceren, dus heb je nog een 8C staan die je zat bent: ga ervoor.

Reacties