Het gaat in de F1 misschien niet zo lekker met Alpine, maar daarbuiten voelt het sportieve broertje van Renault zich kiplekker. Vandaag presenteert Alpine de speciale A110 waarmee het merk de Pikes Peak heuvel in Colorado gaat beklimmen. Alpine heeft er zin in en zet hoog in. Snappen we ook wel als je zo’n monster van een auto meeneemt.

Voor het Pikes Peak-project werkt Alpine samen met raceteam Signatech. Samen met dat raceteam is ‘de extreemste Alpine A110 ooit’ gebouwd. Tenminste, als we Alpine zelf moeten geloven. Dat zit hem vooral in alle aero-aanpassingen aan de A110. Wat te denken van de gigantische splitter voorop, nieuwe diffuser, zijskirts en de inlaat op het dak.

De achtervleugel van de Alpine A110 Pikes Peak

Het meest in het oog springende onderdeel is wel die joekel van een achtervleugel die in twee delen wordt gehakt door een ‘haaienvin’, wat weer een knipoog is naar de WEC-deelname van Alpine. De achtervleugel moet zorgen voor ‘de broodnodige downforce’. Ondanks de toevoegingen weegt de Alpine A110 Pikes Peak maar 950 kilo.

De luchthapper op het dak zorgt ervoor dat er meer lucht richting de motor gaat. Mede daardoor produceert de motor in de Alpine A110 Pikes Peak 500 pk. Daarmee heeft hij meer dan 200 pk meer dan een Alpine A110S. Het extra vermogen en de neerwaartse druk moeten ervoor gaan zorgen dat Alpine gaat meedoen om de prijzen.

Jagen op records

Alpine zegt namelijk dat de A110 naar Amerika gaat ‘om records te verbreken’. Daarvoor moet de auto de Porsche GT2 RS Clubsport uit 2019 verslaan. Zij reden in 2020 in de Time Attack 1-klasse (de klasse waarin de Alpine A110 Pikes Peak meedoet) een tijd van 9 minuten en 36,5 seconden. In handen van R-GT Cup-winnaar van 2022, Raphaël Astier, moet dit gaan gebeuren.

Daar voelt de hoofdontwerper van Alpine, Raphaël Linari, wel wat voor: ‘De A110 Pikes Peak brengt de wildste kant van deze iconische auto naar voren. We kijken ernaar uit om te zien hoe onze creatie de Amerikaanse krachtpatsers uitdaagt op hun thuisbasis.’ Op 25 juni komen we erachter of Alpine inderdaad het record gaat verbreken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)