Kijk niet vreemd op als er over tijdje hier te lezen valt dat Amazon of Microsoft plots een zelfrijdende auto bouwt. Techbedrijven duiken momenteel boven op de auto-industrie. Ook Apple is van de partij, al doet het bedrijf daar zelf nogal geheimzinnig over. Toch blijkt uit officiële documenten dat met de zelfrijdende auto van Apple al zestien botsingen hebben plaatsgevonden.

Omdat Apple zo geheimzinnig doet, is het niet duidelijk of het bedrijf alleen de software levert of ook daadwerkelijk een eigen auto bouwt. Hoe dan ook: Apple-nieuwswebsite MacReports kreeg de documenten in handen van het DMV Autonomous Vehicle Program in Californië. Deze documenten geven inzicht in de vorderingen van bedrijven die testen met autonoom rijden.

Zo blijkt dat het Waymo, het submerk van Google, 265 autonome auto’s heeft rondrijden. Hier lees je ook dat Apple 201 bestuurders heeft en 67 auto’s. Daarnaast blijkt dat de auto van Apple al bij zestien botsingen betrokken is geweest. Al deze ongelukken gebeurden toen een menselijke bestuurder de controle had over de auto. Bij één ongeval nam de bestuurder vlak voor de botsing de controle over.

Een van de zestien botsingen van de Apple auto

Op het schadeformulier staat dat de testauto in de ‘autonome modus’ stond en dat de bestuurder ‘de controle overnam vlak voordat een witte Mazda 3 contact maakte met de achterkant van de testauto en een sensor beschadigde’. De inzittenden van testauto hadden de aanrijding niet gemerkt en kwamen er pas achter toen ze terug bij de vestiging waren.

Het formulier is ondertekend door Joshua Goldstein. Hij is werkzaam bij de Special Projects van Apple en staat in het formulier aangeschreven als ‘hoofd R&D’. Nu zeggen deze botsingen van de Apple-auto nog niets over het functioneren van de autonome stand. Wel bewijzen ze dat Apple daadwerkelijk bezig is met autonoom rijden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear