De Aston Martin Rapide, hoewel prachtig en snel, had de laatste tijd wat moeite om op te boksen tegen het geweld uit de Panamera-hoek. Was een Porsche-klant bijvoorbeeld zo brutaal om een Turbo S te bestellen, dan bleef je nergens met je stijlvolle V12-Brit. Aston doet er iets aan.

Dit is de nieuwe Rapide S, die de 'gewone' Rapide niet aanvult, maar meteen helemaal vervangt. Met zijn 558 pk (liefst 81 pk méér dan voorheen) en 620 Nm is het de krachtigste vierdeurs Aston ooit. Van 0 naar 100 km/u gaat hij nu 0,3 seconden sneller – in slechts 4,9 tellen – en zijn topsnelheid ligt nu op 304 km/u.

In tegenstelling tot veel andere Astons tegenwoordig, is de Rapide S meteen herkenbaar als een nieuw model. De grotere grille en de herziene achterzijde – met een meer opvallende spoiler – laten er geen twijfel over bestaan. Alle updates zijn bovendien niet alleen esthetisch, maar ook aerodynamisch verantwoord; er zou minder lift bij hoge snelheid door ontstaan. Ook is de auto voetgangersvriendelijker. Optioneel kun je nu kiezen voor het Carbon Exterior Pack, met de nodige koolstofvezelaccenten, en een extra sportief interieurpakket met rood/zwart geperforeerd leer.

Onderhuids werd de Rapide S flink aangepakt. De remmen en het instelbare onderstel werden herzien, en de motor werd bijna 2 centimeter lager geplaatst voor een gunstiger zwaartepunt en dito stuurgedrag. Naast sterker is de 6,0-liter V12 ook schoner en efficiënter, aangezien hij werd volgestouwd met onderdelen als lichtere nokkenassen en CNC-bewerkte verbrandingskamers. Nee, wij weten ook niet hoe dat precies zit. Maar het draagt in ieder geval bij aan een lagere CO2-uitstoot: 332 g/km in plaats van 355 g/km, en het gemiddelde verbruik blijft steken op 13,8 l/100 km. Wat? Alle beetjes helpen, toch?

Vanaf februari is deze – mogen we het zeggen? – fan-tas-tisch mooie Rapide S te bestellen. De prijzen zijn nog niet bekend.

Reacties