Zowel BMW als Mercedes hebben respectievelijk M- en AMG-modellen van hun grote SUV’s in de showroom staan. Audi heeft wel een Q7 V12 TDI, maar die vinden ze niet sportief genoeg om er S of RS op te plakken. In plaats daarvan gaan ze het nu met een kleiner model proberen, waarmee ze de concurrentie meteen een stap voor zijn.

De SQ5 TDI is – los van de RS Q3 conceptcar – het eerste Q-model dat een van Audi’s extra stoere lettertjes mag dragen. Het is tevens de eerste S met een dieselmotor, en wat voor een: de 3,0-liter twinturbo V6 levert 313 pk en 650 Nm. Dat betekent dat de SQ5 in 5,1 seconden van 0 naar 100 km/u gaat en een topsnelheid van 250 km/u laat noteren. Het gemiddeld verbruik blijft officieel steken op 7,2 l/100 km.

Een achttraps Tiptronic-automaat zorgt voor de overbrenging van de krachten naar alle vier de wielen, terwijl de inmiddels niet meer uit Duitse topmodellen weg te denken sound generator een nadrukkelijke uitlaatroffel doorgeeft aan de inzittenden. Die kunnen tevens genieten van een leer/alcantara-combinatie die Audi ‘Parelnappa’ noemt, een hoop aluminium accenten (optioneel is er ook koolstofvezel of hout te krijgen) en verschillende S-logo’s. Aan de buitenkant onderscheidt de SQ5 zich door de typische aluminiumkleurige spiegels, een grijze grille en allerlei hoogglans-details.

In het eerste kwartaal van 2013 staat de SQ5 TDI bij de dealer – de prijs volgt ook rond die tijd.

Reacties