Je had misschien al bedacht dat het een uitstekend idee is om je auto-interieur te desinfecteren, aangezien je veel dingen aanraakt voordat je in je auto stapt. Bovendien is het een afgesloten ruimte, en misschien heeft je passagier wel een paar keer moeten niezen in je auto. Het is echter geen goed idee om reguliere ontsmettingsmiddelen te gebruiken en als een dolle alles te gaan afnemen, want dat kan permanente schade veroorzaken aan het interieur van je auto.

Detailer Larry Kosilla neemt je mee door een auto-interieur om de hotspots te laten zien waar veel bacteriën en virussen kunnen zitten. Daarna laat hij zien hoe je deze plekken goed kunt ontsmetten zonder daarmee de bekleding te beschadigen. Om te beginnen: was altijd goed je handen als je thuis komt, en dus ook na het rijden in de auto én zeker het na het tanken. En blijf gewoon zo veel mogelijk thuis. Jazeker, ook wij adviseren in dit geval om minder te rijden.

Stap 1: Maak je interieur ‘gewoon’ schoon

De eerste stap is om je favoriete schoonmaakmiddel te pakken om je auto-interieur mee schoon te maken, bijvoorbeeld leerreiniger op de stoelen en interieurreiniger op andere delen. Een kleine kwast kan helpen om in de hoekjes te komen. Haal ook de stofzuiger door het interieur, en niet alleen over de tapijten; ook over stoffen bekleding. Als het interieur volledig schoon is, kun je naar stap twee.

Stap 2: het auto-interieur desinfecteren

Voor het desinfecteren van het interieur pakt Kosilla reguliere ontsmettingsmiddelen uit de supermarkt of drogisterij. Het RIVM raadt aan om wegwerphandschoenen te dragen bij het ontsmetten. Test eerst het ontsmettingsmiddel op een oppervlak dat niet in het zicht zit. Bijvoorbeeld de achterkant van het stuur. Test het eerst 15 seconden, en daarna 3 minuten. Als het goed blijft, kun je verdergaan.

Lees op de gebruiksaanwijzing hoe lang het ontsmettingsmiddel op een oppervlakte moet blijven om te werken. Doe het niet op een warm moment in de dag, dan drogen de middelen te snel op en kan het intrekken. Het is ook slim om onderdeel voor onderdeel schoon te maken, zodat je de oppervlakken in de gaten kunt houden. Hou voor elk oppervlak in de gaten of er geen verkleuring plaatsvindt.

Focus je moeite op het stuur, de pook, de radio, deurgreep, bekerhouders, autosleutels (!) en gordels, want dat zijn hotspots voor bacteriën. Als de klaar bent met het desinfecteren van je auto-interieur, kun het beste wat ontsmettingsmiddel in de auto leggen. Draag tijdens het tanken de beschikbare plastic handschoentjes, die je daarna weggooit. Bekijk de video hieronder voor alle details.

Dit is wat het RIVM meldt over besmetting door het virus op oppervlakken: ‘Inmiddels blijkt uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus wel enige tijd kan overleven op verschillende materialen. De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen.’

Auto-interieur desinfecteren zonder schade te veroorzaken

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie