Als je 500.000 euro neerlegt voor een auto, dan zou je verwachten dat je de lak kunt gebruiken als make-up-spiegel. En op het eerste oog ziet een nieuwe auto er altijd goed uit. Maar als je er écht goed naar kijkt, dan zul je zien dat zelfs (of juist) nieuwe auto’s last hebben van een sinaasappelhuidje. Gelukkig zijn er detailers die met alle liefde de lak corrigeren. Je ziet het in de video onderaan de pagina.

Auto poetsen en polijsten, hoe werkt dat?

Ten eerste moeten alle niet-gespoten onderdelen – zoals de ramen, emblemen en grille – afgedekt of afgeplakt worden. Deze delen slaan dof uit van de poets- en polijstmiddelen of kunnen niet goed tegen de polijsttol. Vervolgens wordt de auto droog geschuurd. Het doel hiervan is om de lak overal exact even dik te maken. Hierdoor komen oneffenheden tevoorschijn. Laat dit vooral over aan de professionals of doe eerst genoeg ervaring op.

De auto, in dit geval een Mercedes-Maybach S 600 Pullman (ja, zelfs die kan vanuit de fabriek een poetsbeurt gebruiken), wordt met water en met een steeds fijnere korrel geschuurd. Met een ultrasone dieptemeter bepaalt de poetser of de lak van de auto overal gelijk is. Niet alles wordt met de machine gedaan: kleine en gevoelige delen van de auto worden met de hand gelijkgeschuurd.

Shine bright like a diamond

De eerste stap hiervan is om de overgebleven residu van de vorige processen te verwijderen. Hierdoor wordt de glans hersteld. Geen enkel, maar dan ook geen enkel deel van de auto wordt overgeslagen. Het resultaat hiervan mag er zijn: een haarscherpe reflectie waar je u tegen zegt. Maar we zijn nog niet klaar.

De volgende stap in het proces is microvezelcorrectie. Hierdoor wordt elk overblijfsel, elk spoortje, elk krasje dat zich nog op de auto bevindt compleet verwijderd. Natuurlijk zijn er een paar geheime processen – die wij (en concurrerende poetsers) helaas niet mogen inzien – waardoor het resultaat, na 100 uur hard werken, naar een compleet nieuw niveau wordt getild. En nu maar hopen dat de eigenaar wegblijft van de wasstraat.

Auto polijsten? Zo ver gaat een professionele poetser

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)