Auto polijsten? Zo ver gaat een professionele poetser

Zelfs een nieuwe Maybach heeft last van een sinaasappelhuidje. Zo fiks je dat

Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten
Maybach-Polijsten

Iedereen kent het wel: regelmatig door de wasstraat heen om je geliefde blik weer helemaal spik en span te krijgen. Of je bespaart wat geld – en krassen – door het zelf te doen. Maar als dat niet goed genoeg is voor jouw glimmende trots, dan kun je ‘m laten poetsen totdat je ‘m kunt vragen ‘wie de mooiste van het land is’.

Auto poetsen en polijsten, hoe werkt dat?

Ten eerste moeten alle niet-gespoten onderdelen – zoals de ramen, emblemen en grille – afgedekt of afgeplakt worden. Deze delen slaan dof uit van de middelen of kunnen niet goed tegen de polijsttol. Vervolgens wordt de auto droog geschuurd. Het doel hiervan is om de lak overal exact even dik te maken. Hierdoor komen oneffenheden tevoorschijn.

De auto, in dit geval een Mercedes-Maybach S 600 Pullman (ja, zelfs die kan vanuit de fabriek een poetsbeurt gebruiken), wordt met water en met een steeds fijnere korrel geschuurd. Met een ultrasone dieptemeter bepaalt de poetser of de lak van de auto overal gelijk is. Niet alles wordt met de machine gedaan: kleine en gevoelige delen van de auto worden met de hand gelijkgeschuurd.

Shine bright like a diamond

De eerste stap hiervan is om de overgebleven residu van de vorige processen te verwijderen. Hierdoor wordt de glans hersteld. Geen enkel, maar dan ook geen enkel deel van de auto wordt overgeslagen. Het resultaat hiervan mag er zijn: een haarscherpe reflectie waar je u tegen zegt. Maar we zijn nog niet klaar.

De volgende stap in het proces is microvezelcorrectie. Hierdoor wordt elk overblijfsel, elk spoortje, elk krasje dat zich nog op de auto bevindt compleet verwijderd. Natuurlijk zijn er een paar geheime processen – die wij (en concurrerende poetsers) helaas niet mogen inzien – waardoor het resultaat, na 100 uur hard werken, naar een compleet nieuw niveau wordt getild.

Auto polijsten? Zo ver gaat een professionele poetser

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws