Aanschouw – maar kijk er misschien niet direct naar. Dit is de nieuwe BMW XM, en het is een strebertje. De nieuwe SUV (BMW noemt het een SAV) wil alles als eerste doen én als beste. Zo is het de eerste hybride van de M-divisie ooit én het is de krachtigste BMW die het merk ooit in productie nam. Misschien heeft ie een bepaalde onzekerheid te compenseren, maar verder gaan we geen flauwe grapjes maken over z’n uiterlijk. Dat doet ie eigenlijk zelf al.

Het vermogen komt van een 4,4-liter twin-turbo V8 die wat hulp krijgt van een elektromotor. Samen produceren de twee 653 pk en 800 Nm. En dat is puur voor de instapper. Er komt nog een krachtigere versie ook. Volgens BMW is de verbrandingsmotor goed voor 489 pk en 650 Nm. De elektromotor (in de transmissie) voegt daar 197 pk en 280 Nm aan toe. Voor de snelle rekenaars: het systeem vermogen wijkt altijd iets af; je kunt de twee vermogens niet bij elkaar optellen.

Specificaties van de BMW XM

De 4,4-liter V8 vind je in meer modellen van BMW, maar voor de XM zou hij flink onder handen zijn genomen. De krukas zou sterker zijn, de turbo’s zitten dichter bij de uitlaatspruitstukken en er zijn nieuwe oliepompen en dat soort zaken. Er zal vast een hoop kennis uitgewisseld zijn met het nieuwe raceteam van BMW. De toerenbegrenzer is ingesteld op 7.200 tpm, maar het maximale vermogen komt vrij bij 5.500 tpm.

De BMW XM krijgt een achttraps automaat en het vermogen gaat naar alle vier de wielen. Een sprint van 0 naar 100 km/u moet in 4,3 seconden geklaard zijn. Er zijn drie normale rij-modi beschikbaar: elektrisch, hybride en eControl. Uiteraard is er ook nog een M-modus. Gebruik je alleen de elektromotor, dan is een topsnelheid van 140 km/u haalbaar en bij normaal rijgedrag is de accu na 80 kilometer ongeveer leeg. De accu is trouwens 25,7 kWh groot.

Ergens zijn we wel benieuw wat er met de XM gebeurt als je normalere kleuren zou kiezen. BMW presenteert de XM met glimmende grilles en een soort gouden omlijsting van de zijruiten, maar wat als deze trimstukken gewoon zwart zouden zijn? (EDIT: check hier hoe dat eruit ziet). Het interieur kun je net zo overdreven samenstellen als de buitenkant. We verwachten dat ze in plekken als Dubai en China wel warmlopen voor deze BMW.

Het is niet lang de krachtigste BMW

Als deze BMW XM je niet sterk genoeg is, vragen we je om nog even geduld te hebben. Er komt namelijk een BMW XM Label Red. Nee, dat heeft niets te maken met het spul dat je drinkt om gezellig te worden, maar ‘de sterkste BMW M ooit’, zegt BMW. Die auto moet in de herfst van 2023 op de markt komen met 748 pk en 1.000 Nm koppel.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)