Wie: Rob Austin
Waar: Brands Hatch
Wanneer: 31 maart 2013

Als je met een snelheid van 160 kilometer per uur van de baan glijdt richting een stalen vangrail, zul je meestal denken: oh, oh, dit gaat pijn doen. Dat was niet de eerste gedachte van BTCC-coureur Rob Austin. Door toedoen van zijn collega Dave Newsham raakte zijn auto in een spin. Terwijl de stalen barrière rap naderde dacht Austin niet aan zijn lijf, maar aan zijn financiën. ‘Ik dacht: dit wordt een dure grap’, vertelt hij ons na afloop.

Dat komt ervan als je naast coureur ook nog eens teambaas bent. Terwijl hij de vangrail ramt, vliegen de kostbare onderdelen hem om de oren. Austin maakt zich geen zorgen over gebroken botten, maar wél over de kosten van de reparatie van zijn auto.

Veroorzaker Dave Newsham zal zich schuldig gevoeld hebben. Nadat de beide auto’s tot stilstand gekomen zijn, loopt hij naar Austin om te kijken of hij niet gewond is geraakt. Newsham zei: ‘Sorry, sorry. Gaat het een beetje, maat?’ Austin verzacht zijn pijn: ‘Het is niet zijn schuld. Het hoort bij het racen, het was gewoon een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden’.

Die omstandigheden waren ongeveer als volgt. Austin start vanuit een positie achteraan maar weet zich in een briljante eerste ronde van de 22ste naar de tiende plek op te werken. Dan komen ze voor de tweede maal bij de Paddock Bend. ‘De auto voelde top, ik ging als een speer’, verklaart Austin, die zichzelf al op het podium zag staan.

Vol gas nadert de Audi A4 van Austin de bocht en gaat hij binnendoor langs Newsham. Die laatste raakt in een slip en verliest de controle. ‘Op dat moment moest ik in een flits beslissen of ik gas terug zou nemen of door zou rijden om erlangs te komen’, zegt Austin. ‘Ik besloot het gas erop te houden en rechts langs hem te gaan. Helaas bleef hij ook gas geven en vloog hij naar de binnenkant van de baan. Toen ik me dat realiseerde was het te laat. Hij raakte de achterkant van mijn auto en ik kon niets meer doen’.

Austin vloog achterwaarts richting het gras en botste tegen de vangrail. Die klap was dermate krachtig dat hij terug stuiterde en midden op het asfalt tot stilstand kwam. ‘Plotseling stond ik midden op het circuit, zonder deur in mijn auto. Ik zag iedereen, inclusief mijn teamgenoot, op me af komen. Op dat moment voel je je enorm kwetsbaar. Godzijdank wisten ze me allemaal te ontwijken’.

Hij stapte uit zijn auto en ontving een applaus vanuit het publiek. ‘Ik denk dat men blij was dat ik ongedeerd kon uitstappen’, grijnst Austin. ‘Maar misschien houden ze wel gewoon van een flinke crash, of niet?’ Hoe kom je erbij.

 

Reacties

Meer van TopGear