Tesla-haters zullen het niet leuk vinden (‘want TopGear is toch voor benzinemotoren!?’) en Tesla-fans ook niet (‘wat bemoeien die dinosap-drinkers zich met ons merk!?’) maar we gaan het gewoon zeggen: de nieuwe Tesla Model 3 ziet er lekker uit. Het lijkt erop dat er goede updates zijn doorgevoerd en de prijs is slechts een kleine 1.000 euro gestegen. Andere EV-aanbieders gaan een hoop last krijgen van deze vernieuwde Tesla Model 3.

De koplampen zijn de ingrijpendste verandering van de nieuwe Tesla Model 3. Het Amerikaanse merk installeert twee slanke units die wel iets weghebben van die op de Ferrari Roma. Van de achterste verlichting is een stukje weggehaald voor een strakker achteraanzicht. Van voren herken je nog duidelijk het waterhoofdje (maar da was nie) van de oude Model 3. Wel zou de nieuwe Tesla Model 3 in z’n geheel wat aerodynamischer zijn voor een betere actieradius.

Wat is er nieuw aan de binnenkant?

Tesla houdt vast aan het oude ontwerp met het enkele scherm in het midden, maar voert wel wat welkome updates door. Zo zijn er nu geventileerde stoelen en is het interieur ‘stiller dan ooit’ door akoestisch glas en betere geluidsisolatie. Ook is er nu instelbare sfeerverlichting en zijn er betere materialen gebruikt. Voorin zijn er twee draadloze laders en één USB-laadpoort.

Het schermoppervlakte vóór is groter door een kleinere rand en net als bij de Model S en Model X zijn de hendels achter het stuur verdwenen. Het stuur is nog wel rond. Achterin is er nu een 8-inch schermpje waarop de mensen achterin de temperatuur kunnen instellen of de muziek kunnen bedienen. Achterin zitten ook nog twee USB-poorten.

Actieradius en prijs van de nieuwe Tesla Model 3

De nieuwe versie is er in twee smaken. De eerste heet gewoon ‘Tesla Model 3’ en haalt 513 kilometer op één lading. De topsnelheid is 201 km/u en de 0-100-tijd is 6,1 seconden. De versie met achterwielaandrijving kost een zeer acceptabele 42.990 euro. Dan is er nog de Long Range met een actieradius van 629 kilometer en een 0-100-tijd van 4,4 seconden. De prijs van de nieuwe Tesla Model 3 Long Range met vierwielaandrijving is 50.990 euro. In oktober (met uitloop naar november) beginnen de eerste leveringen al.

Advertentie

Reacties

 • Maarten heeft op 2 september 2023 geschreven:

  Veel strakker design
  Meer range
  Nog betere geluidsinstallatie
  Betere comfort door nieuw onderstel
  Minder rijgeluiden door meer isolatie en dubbelglas
  Een tweede microfoon voor nog beter kunnen bellen in je auto.
  Sfeerverlichting
  Rondom zachte materialen
  Moderner scherm voor en nieuwe CPU
  Tweede scherm achter voor de kids
  60 watt usb-c poort voor de laptop
  Geventileerde stoelen

  Ik wacht zelf nog even tot de performance versie uitkomt. Vertraging van deze versie kan betekenen dat ie ook Plaid motoren krijgt en daarmee ook de 100-200 km/h bragging rights af zou kunnen pakken van de ICE concurentie. Maar dit is speculatie.

  De term Highland is niet random gekozen. Dat is namelijk de plek waar Ford voor het eerst aan massa (lopende band) productie deed en daarmee alle concurenten irrelevant (te duur) maakte met hun T1. (Staat allemaal op google, is geschiedenis)

  Het doel van deze model 3 Highland versie is precies dat, het substantieel naar beneden brengen van de productiekosten. Hiermee heeft Tesla weer erg veel ruimte gecreëerd in hun toekomstige marges.

  We gaan dat zien in een afbouw van de verkoopprijs zodra er weer serieuze concurrentie is van de rest, tot die tijd (want preorders gaan door het dak momenteel) zal Tesla de grotere marges gebruiken voor investeringen in uitbreidingen (o.a. nieuwe fabs voor model 2 en facelift voor de model Y zo snel mogelijk doorvoeren). Tesla gaat alleen maar sneller en sneller, de rest is in serieuze problemen.

  • Grotere marges? heeft op 2 september 2023 geschreven:

   Heb hier onlangs een verhaal gelezen met stapel bronnen dat het met de marges bij Tesla helemaal niet goed gaat en dat die juist lager zijn dan bij andere fabrikanten. Is dit weet zo’n kritiekloos promopraatje?

   • Karel heeft op 2 september 2023 geschreven:

    Had je iets anders van die gast verwacht? Het is net een Jehova altijd hele lappen tekst om anderen van zijn geloof overtuigen. Allemaal sprookjes. Net zo irritant ook.

    • Maarten heeft op 2 september 2023 geschreven:

     Ach kijk, weer een reactie van anderen die zoals altijd alles betwisten en alles in een kwaad daglicht zetten omdat ze Tesla haten.

     Ik had het over toekomstige marges door Highland. Lees het nog meer een keer goed door.

     Maar als jij het over marges in het verleden wil hebben prima.

     Die zijn bij Tesla extreem hoog, alleen Ferrari en BMW doen het beter
     Ik herhaal het nog een keer:
     https://companiesmarketcap.com/automakers/automakers-ranked-by-operating-margin/

     Operating margin is kosten voor fabricage minus alle directe kosten.

     Zoals je ziet doen ze het ver boven gemiddeld.

     Daar komt bij dat dat bereik wordt over een 100% EV product portfolio. Waar andere merken alleen blended marges rapporteren, dus met hun ICE verkopen. De marges op hun EV producten zijn veelal slecht of soms zelfs negatief. (Bij bijvoorbeeld naar Ford met hun machE.

     Problematisch omdat de trend is dat mensen meer en meer EV’s willen ten koste van ICE, hence mijn opmerking dat de rest in serieuze problemen zit.

     • Maarten heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Dat is prima Jeroen, ik zeg alleen wat ik denk te zien. Niets is in beton gegoten.
      We gaan het zien.

     • Jeroen van Kampen heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Sorry Maarten maar ik heb die andere analyses ook gelezen toen en die vond ik een stuk realistischer overkomen dan jouw eeuwige roze bril met betrekking tot Tesla. Het was zonder enige twijfel duidelijk dat de marge per gebouwde auto lager is de laatste tijd dan bij veel andere merken en juiste de hogere marge per auto was tijdenlang het grote argument om de beurshype te rechtvaardigen. Het komt over alsof je ten koste van alles alles wat niet goed is bij Tesla wil rechtpraten maar dat is toch nergens voor nodig? Wat goed is is goed en wat niet goed is is niet goed. Lekker boeiend toch?

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • @topgear heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Dit lijkt net zoveel op een Ferrari Roma als mijn schoonmoeder lijkt op Scarlett Johansson.

  • Maarten heeft op 2 september 2023 geschreven:

   Het ging om de lampen annoniem. Goed lezen.
   Maar die zal je ook vast lelijk vinden niet?

   • Willem heeft op 2 september 2023 geschreven:

    Dat klinkt als mijn buurman vroeger. Die zei altijd dat hij een auto had met dezelfde achterlampen als een Aston DB7. Alsof daarmee zijn lelijke Mazda 323 ook een stukje van de schoonheid van de DB7 kreeg. Hier is het precies hetzelfde met als verschil dat de lampen van Tesla een goedkope rip-off zijn ipv het origineel. Ook hier blijft het gewoon een lelijke kikker.

    • Maarten heeft op 2 september 2023 geschreven:

     Die Willem. Had je toen ook de neiging om continue tegen je buurman te zeggen dat je zijn auto ‘lelijk’ vind?

     Want dat gebeurt hier continue, iemand anders zijn auto tot op het bot afzeiken omdat men denkt dat dat online prima gedrag is.

     Nb: Het origineel is van Tesla, niet van Ferrari. Dat de auteur zelf de vergelijking maakte wil niet zeggen dat Tesla dat als voorbeeld genomen had voor de Highland. Allemaal veronderstellingen.

     Is het niet je smaak dan is dat je goed recht. Maar afbranden en afzeiken is iemand moedwillig schofferen.

     Alsof jullie zelf allemaal een DB9 of Ferrari rijden.. hou het gewoon een beetje beschaafd?

     • Kees Pieters heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Mensen op straat op hun asociale gedrag wijzen is toch echt iets anders dan op internet een discussie willen winnen. Waar een mens zich druk om kan maken zeg.

     • Maarten heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Ach Kees. Het is altijd gezeik en gezeur. Op alles wat met Tesla te maken heeft. Alles. Ongefundeerde oneliners, hatelijke commentaren, negativiteit regeert hier.

      Waarom zouden we ons daarbij neerleggen? Dit soort gedrag tolereren is geen optie voor mij.
      Op straat spreek ik ook tuig aan wat gewoon 95% niet durft. Met succes kan ik je melden.

      Vind jij het gewenst als een x aantal personen altijd maar negatief zijn? Zo nee, waarom maak je daar niet een punt van ?

     • Kees Pieters heeft op 2 september 2023 geschreven:

      @maarten. Waarom doe je continu alsof je persoonlijk aangevallen wordt? Het gaat om een auto niet om jou. Beetje kinderachtig hoor.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Price watcher heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Dat is vreemd! Onze Tesla fanboy zei dat de Model 3 veel goedkoper zou worden! Weer een leugen 🙁

  Reageer
 • John heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Hopelijk hebben ze ook iets aan de betrouwbaarheid gedaan want die was uit ervaring niet best…

  • Fact checker heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Tesla reliability is such bad they do not even want to participate in the J.D. Power quality studies. Despite this, JD Power has examined them and found them to be amongst the worst of all manufacturers.

   Reageer
  Reageer
 • Oef heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Nog steeds niet in proportie en nog steeds bar lelijk van binnen. Na 7 jaar niet meer dan een facelift belooft niet veel goeds voor de toekomstige modellen cyclus bij Tesla.

  • Henri Janssen heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Het blijft inderdaad een kikker alleen nu met een paar lampen van een Halfords aftermarket kit. Valt een beetje tegen.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie