Aankomend weekend begint de spannendste 24 uur van dit jaar weer. Op autosportgebied dan. Zestig auto’s doen mee aan de legendarische uitputtingsslag tijdens de 24 uur van Le Mans. Nog niet op de hoogte? Lees dit artikel dan even.

Programma 24 uur van Le Mans 2016

Dag Tijd Race
Woensdag 22:00 Kwalificatie 1
Donderdag 19:00 Kwalificatie 2
Donderdag 22:00 Kwalificatie 3
Zaterdag 09:00 Warming-up
Zaterdag 15:00 24 uur van Le Mans

Het circuit

Het legendarische circuit luistert naar de naam Circuit de la Sarthe en is 13,629 kilometer lang. Elke ronde moeten de coureurs bij 38 bochten netjes binnen de lijntjes blijven.

Het ronderecord is in handen van André Lotterer en zijn Audi R18. Vorig jaar voltooide hij in 3 minuten en 17.475 seconden een volledige ronde. De gemiddelde snelheid was 248,5 km/u.

Wie gaat er winnen?

Alle ogen zijn gericht op de LMP1-klasse. Daar vindt wederom een titanenstrijd plaats tussen Audi, Porsche en Toyota. Als je de statistieken bekijkt, moet je je geld zetten op Audi. Sinds 2010 waren ze ongeslagen. Tot vorig jaar Porsche, een jaar na hun herintrede, de overwinning in de wacht sleepte. Maar Toyota aast ook al jaren op die felbegeerde podiumplaats. De Japanners kwam een paar keer dichtbij en met hun gloednieuwe TS050 Hybrid kan het nog wel eens spannend gaan worden. Van Nissan zullen ze geen last hebben, die doet niet meer mee na de mislukte poging van vorig jaar. In totaal zijn er negen deelnemers. Audi wint in ieder geval al de prijs voor lelijkste raceauto.

Ford gaat ook voor de winst

Precies 50 jaar na hun eerste overwinning gaat Ford weer voor een eerste plaats, maar dan in de LM GTE Pro-klasse. Daar neemt Ford het met vier GT’s het op tegen Ferrari, Porsche, Corvette en Aston Martin. In totaal zijn er veertien deelnemers.

Wat gebeurt er in de andere klasses?

In de LM GTE Am-klasse zien we dezelfde Ferrari’s, Porsches, Corvettes en Aston Martins. Ford ontbreekt hier. Dertien auto’s doen mee.

De LMP2-klasse bestaat uit 23 deelnemers en is het grootst dit jaar. Bijna iedereen rijdt met een Nissan-motor en ook raceautobouwer Ligier is goed vertegenwoordigd.

De volledige deelnemerslijst

Benieuwd wie er allemaal meedoen aan de 24 uur van Le Mans? Check de volledige deelnemerslijst.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear