In Nederland zag je het al gebeuren: ooit de populairste lease-PHEV is nu de populairste export-PHEV. In het buitenland zijn ze dol op onze Outlanders, die een paar jaar geleden dankzij overheidskorting voor een windje en drie knikkers te leasen waren. Enerzijds zonde van alle subsidie, anderzijds hebben ze wel zo’n vijf jaar (hopelijk met geladen accu’s) hier rondgereden. In Duitsland wordt een stuk grover misbruik gemaakt van de EV-subsidie.

Bij onze oosterburen krijgen kopers van elektrische auto’s tot wel 6.000 euro cadeau van de staat. De enige voorwaarde is dat de auto’s slechts zes maanden in het bezit hoeven te blijven. Het resultaat is dat heel veel subsidie-EV’s alweer heel snel de grens over gaan. Volgens het Centrum voor Automotive Management (CAM) verdween vorig jaar al 240 miljoen euro van Duitse subsidie naar het buitenland.

Dankzij de subsidie kunnen mensen (of bedrijven) de elektrische auto’s gunstig inkopen, waardoor ze ze met winst in het buitenland kunnen verkopen. Volgens het Duitse Handelsblatt verdwijnt 12,4 procent van de elektrische voertuigen weer over de grens. Dit gebeurt soms al na zes maanden, als de eerste lease- of huurtermijn is verstreken. Het betreft dan auto’s waar de Duitse overheid 6.000 euro subsidie op heeft gegeven. De krant noemt het ‘onwenselijk’ maar wel legaal.

Volgens de krant is de Duitse overheid bezig om de minimale bezittermijn te verleggen naar twee tot drie jaar.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)