Alfa Romeo had serieuze plannen met het Giorgio-platform. Er werd fors in het onderstel geïnvesteerd met als doel om in 2018 zo’n 400.000 auto’s te verkopen. De grote verkoopcijfers bleven uit, en uiteindelijk bouwde Alfa alleen de Stelvio en de Giulia op het platform. Gelukkig mochten andere merken ook met het platform aan de slag. Zo had Dodge plannen om de Challenger op het platform te bouwen.

Een volbloed musclecar met de technische basis van de Giulia, dat had best een feestnummer kunnen worden. Dat een V8 past in het platform, bewees de Jeep Grand Cherokee vorig jaar uiteindelijk. Naast de Jeep gebruikt Maserati het platform voor de Grecale, maar dan met de Netunno-V6.

Bijna een Alfa Romeo met een V8 en een Dodge-badge

Dodge-baas Tim Kuniskis vertelt op de Autoline Network Podcast dat ze zo’n tien jaar geleden overwogen om de nieuwe Dodge Challenger op het platform te zetten. Helaas besloten ze om het oude onderstel te houden. Dit is een technische basis uit 2008, wat op zijn beurs weer onderdelen gebruikt van de W211-generatie Mercedes E-klasse uit 2002. Genen van twintig jaar geleden, dus.

De Dodge-baas geeft toe dat de Challenger waarschijnlijk beter was met het nieuwe platform: ‘Op het Giorgio-platform hadden we een auto gehad die, eerlijk gezegd, lichter zou zijn geweest en beter had gereden.’ Hij zegt dat de Challenger dan meer in het vaarwater van de Mustang en de Camaro had gezeten.

Over de Mustang en Camaro zegt hij: ‘Dat zijn geweldige auto’s, dat zijn fantastische auto’s, waarom zouden we met ze willen vechten, in hun zandbak? Laten we in onze zandbak blijven en totaal anders zijn. Naar links gaan als zij naar rechts gaan en proberen dit domein te bezitten.’. We snappen de ambitie om iets anders te doen, maar zou het ook niet gewoon een kostenkwestie zijn geweest?

Het maakt ook niet meer uit. Dodge verkocht er waarschijnlijk geen auto minder om. Bovendien zijn de dagen van de Challenger inmiddels geteld; een elektrische versie staat in de startblokken. Overigens ging Dodge recentelijk wel aan de haal met een Alfa-product: de Dodge Hornet is een Tonale met een Amerikaans jasje.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie