Elektrische retro-revivals zijn het op dit moment helemaal, maar wat te doen wanneer alle geschikte kandidaten van hun laatste rustplaats zijn gelicht? Nou, wellicht kunnen fabrikanten dan eens kijken naar hun toekomstconcepten van vroeger. Neem bijvoorbeeld de Fiat 126 Vettura Urbana, in 1976 voor het Italiaanse merk getekend door de venerabele ontwerper Giovanni Michelotti, bekend van onder meer de Alpine A110 uit 1961. Waarschijnlijk was dit er niet een die hij boven aan zijn cv zette.

De Vettura Urbana is een ontwerpstudie voor de toekomst van persoonlijk transport in de stad; eigenlijk een snee brood met boter in conceptcarvorm. De naam is zelfs Italiaans voor ‘stadsauto’, ook al klinkt het veel romantischer – zoals alles in die taal. Het concept was gebaseerd op de Fiat 126 en behield de achterin geplaatste motor van zijn donor: een haast microscopische 594-cc twee-in-lijn met 23 pk en 39 Nm.

De 126 deed het goed in Polen

Grappig hoe geen enkele automaker ooit met de veelbelovende toekomstvisie komt om 30 jaar lang hetzelfde model te bouwen, met een paar wijzigingen en een steeds iets lager brandstofverbruik. De 126 was een klein wondertje dat vooral in Polen op handen werd gedragen, waar ze hem de Polski Fiat 126p noemen. De productie startte in 1972 en kwam uiteindelijk in 2000 ten einde.

De Fiat 126 Vettura Urbana was een bijzonder geval

Vergeet de Peugeot 1007: dit was de eerste stadsauto met schuifdeuren. Tenminste, dat was ie geweest als ie ooit in productie was genomen. Handbediende deuren trouwens, geen zware elektrische ondingen, dus in tegenstelling tot bij die Peugeot kon je zowaar in minder dan vijf minuten uitstappen. De Vettura Urbana-conceptcar was ook nog eens 26 centimeter korter dan de toch al kleine Fiat 126, maar kon dankzij zijn slimme ontwerp wel (krap) plek bieden aan vier mensen. Indrukwekkend.

De jaren zeventig waren – zoals je aan dit soort dingen kunt zien – een behoorlijk vreemde tijd. Maar ook een tijd van grote uitdagingen en economische tegenslagen, waarin ontwerpers allerlei manieren zochten om auto’s te laten bijdragen aan een betere toekomst voor de mensheid. Goddank zijn ze daarin geslaagd en gaat alles nu fantastisch. Of nee, wacht…

Komt er een nieuwe Fiat 126?

Maar misschien kunnen we in deze huidige tijd van uitdagingen iets leren van de gekke ideeën uit het verleden en bekijken hoe ze in het hier en nu iets voor ons kunnen betekenen. Vorig jaar oktober werd er kort gesproken over een 126-wedergeboorte als retro-EV, maar dat was een ontwerpstudie van een Italiaanse consultancy, waarschijnlijk bedoeld om een belangrijk maatschappelijk gesprek te starten over de dringende noodzaak om hen in te huren voor al je designdoeleinden.

Het is niet ondenkbaar dat Fiat na het succes van de 500 en de Panda uit nog meer van hun greatest hits zal putten, vooral nu Renault ook mee gaat doen met een retro-tastische nieuwe 5. En wat zou een betere kandidaat zijn dan de Vettura Urbana om vintage-chic met een dosis echte innovatie te combineren? Zelfs al komt de inspiratie dan uit de jaren zeventig.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie