Wanneer elektrische auto’s niet gebouwd worden met groene energie zijn het geen uitstootloze auto’s. Deze reden om geen voorstander van EV’s te zijn, heb je misschien weleens gehoord. De Franse overheid heeft die opmerking ook voorbij horen komen en wil er iets mee doen. Er ligt in Frankrijk een voorstel om de subsidieregeling voor elektrische auto’s aan te passen.

Fransen en Françaises kunnen nu een subsidie krijgen van tussen de 5.000 en 7.000 euro bij de aanschaf van een elektrische auto. Hoeveel overheidsgeld je krijgt, hangt af van de prijs van de auto en wat ie uitstoot. Voor elektrische auto’s staat de uitstoot bij de huidige regels op nul.

Maar dat kan veranderen. Als het voorstel er doorheen komt, wil Frankrijk vanaf december dit jaar, de uitstoot gaan meten aan de hand van de milieuscore. Bij de milieuscore worden zaken als de productie en het transport meegeteld in de uitstoot van een elektrische auto. Ook het type batterij heeft invloed op de milieuscore. Volgens Reuters gebruikt een derde van de Franse EV-kopers de subsidie om een elektrische auto uit China te bestellen; voor die auto’s zou het wijzigen van de regeling gevolgen kunnen hebben.

Wil Frankrijk geen subsidie meer voor elektrische auto’s uit China?

De Franse regering gaat kijken welke modellen voldoen aan de criteria. Dikke kans dat elektrische auto’s van Chinese merken – en auto’s die in China worden gebouwd, zoals de Dacia Spring – buiten de subsidieregeling gaan vallen. Volgens verschillende media zou de Franse overheid minder Chinese auto’s in het land willen hebben en daarom de regeling willen aanpassen.

Lees ook: President Macron wil weer een GP van Frankrijk, maar niet op Paul Ricard

De fabrieken in China draaien voornamelijk op steenkool, waardoor de CO2-uitstoot groot is. Daarnaast komt er met het transport natuurlijk meer CO2 vrij wanneer een auto vanuit China naar Frankrijk moeten komen dan wanneer de auto in Frankrijk geboren is. Mocht dit inderdaad een duivels plannetje zijn om Chinese auto’s buiten de deur te houden, dan zou dat nog wel eens kunnen werken.

Neem de BYD Dolphin als voorbeeld. Die elektrische auto uit China kost in Frankrijk ten minste 33.900 euro. De elektrische Renault Megane kost in zijn thuisland minstens 33.000 euro. Met 5.000 euro subsidie op dat bedrag zou je toch eerder voor de Megane, eh, gaan, of niet? Nog een voorbeeld uit het C-segment: de MG 4 kost minimaal 29.990 euro in Frankrijk. Ook dan is de Megane met subsidie goedkoper.

Reacties

 • Steven heeft op 27 september 2023 geschreven:

  Lijkt me prima, niet om de Chinezen, maar om de duurzame productie

  Reageer
 • louis dejans heeft op 26 september 2023 geschreven:

  Fake news… Uw info klopt niet, de Mégane kost in Frankrijk inderdaad minstens 33.000 euro, de versie Equilibre, maar daar is de Franse subsidie van 5000 euro al van afgetrokken! Volgens uw artikel zou de nettoprijs op 28.000 euro komen, maar dat klopt dus niet.

  Reageer
 • Charles heeft op 25 september 2023 geschreven:

  heel goed plan we moeten af van die chinezen!!

  Reageer
 • C'est tres bien heeft op 25 september 2023 geschreven:

  Hoe minder Chinese spionage voertuigen hier rond rijden, hoe beter!

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear