Het winstgevende ‘Atelier’ van Ferrari en ‘Ad Personam’ van Lamborghini, waarbij automerken hun klanten elke lak en bekledingssoort laten kiezen, lijkt misschien iets nieuws. Porsche is echter al sinds 1978 bezig om zijn klanten te geven wat ze écht willen, hoe duur of twijfelachtig het ook is. De gouden Porsche 959 die je hierboven ziet is hier het bewijs van.

In dat jaar lanceerde het automerk Porsche Exclusive Manufaktur, waarmee ze speciale modificaties aanbieden voor hun auto’s. De aanleiding voor het starten van dit project was een aanvraag van de eigenaar van TAG, Mansour Ojjeh, in 1983. Hij wilde een erg unieke 911: een straatlegale versie van de Type 935-racer.

De gouden Porsche 959 was één van de zeven

In 1989 kwam er een verzoek van een sjeik uit het Midden-Oosten. Hij bestelde maar liefst zeven verschillende Porsche 959’s voor zijn collectie, elk met een andere kleur. Het interieur van elke auto had dezelfde kleur als de lak en zelfs de uitlaatpijp was in dezelfde kleur gespoten. Eén van de zeven supercars kreeg de kleur goud. Maar dan ook echt goud. De auto is zo goud dat Austin Powers de beste man wil oppakken. Deze gouden auto verblijft tegenwoordig in het Porsche Museum.

Te laat voor de rally

De Porsche 959 was oorspronkelijk bedoeld als Groep B-rallyauto. Tegen de tijd dat de productie van de auto eindelijk rond was, waren er twee problemen. Ten eerste was de 959 te zwaar vergeleken met de Lancia Delta Integrale en, dit is wel vrij terminaal voor een racer, de klasse waarin de auto moest deelnemen, bestond niet meer.

Toch had Porsche zijn zinnen gezet op het produceren van de 959 op basis van de richtlijnen van de FIA. Uiteindelijk heeft de raceauto toch mee kunnen doen in een rally: de Paris-Dakar in 1986. De eerste keer kreeg Porsche het niet voor elkaar om de rally uit te rijden, maar vervolgens pakten ze toch de eerste, tweede en zesde plaats in het daaropvolgende jaar. Een jaar na de overwinning ging Porsche nogmaals voor goud met deze gouden Porsche 959.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)