Ze hebben het maar druk, daar in Duitsland. Met de onthulling van de nieuwe Porsche 911, heeft de hele autowereld zijn blik gericht op het streberige merk. Zo werkt dat nu eenmaal, als je een van de belangrijkste auto’s van de afgelopen 50 jaar een update geeft. Onlangs doken we al in de geschiedenis van deze sportwagen, vandaag zullen we kijken naar de snelste Porsches die het merk ooit heeft geproduceerd. Wat zijn de snelste Porsches ooit die de straat betraden?

Porsche 911 Turbo S

De Turbo S is de ‘daily driver’-supercar. Hij boezemt angst in met ongelofelijke cijfers, maar is ongelooflijk makkelijk om te rijden. Het is bijna een GT. Puristen bestempelen deze Porsche dan weer als een 911 zonder fear-factor, ze missen de scherpe randjes. De 3,8-liter zescilinder biturbo boxermotor produceert 580 pk en jaagt je in 2,9 seconden naar de 100. Zijn topsnelheid ligt op een comfortabele 330 km/u. Heb je dan écht een reden tot klagen?

Carrera GT

Baas boven baas. De ultieme posterauto van Porsche: de Carrera GT. En de vader van de Porsche 918 Spyder. Zijn 612 pk sterke V10 stuwt de Carrera GT in 3,9 seconden naar 100 km/u en zorgt voor een topsnelheid van 334 km/u. Geïnspireerd door Porsches Le Mans-avonturen snap je dat de GT een hoop racetechniek benut. Een koolstofvezel monocoque en een handgeschakelde versnellingsbak, in combinatie met die heerlijke V10, wat wil je nog meer? Oké, een betaalbaar exemplaar, misschien.

Porsche 959 S

We gaan nog een stapje verder terug in de tijd. De Porsche 959 S is een voorouder van de Carrera GT. De Porsche 959 was bij zijn debuut de eerste supersportwagen. De techniek en de prestaties waren ongekend voor de jaren tachtig. Porsche bouwde slechts 294 exemplaren. Achterin ligt een 2,9-liter zescilinder met twee turbo’s. Het vermogen is 444 pk en in 3,9 seconden zat de Porsche al op 100 km/u. De 959 S was de overtreffende trap: er werden er maar 29 van gebouwd en ze beschikten over 515 (!) pk. Bovendien had ‘ie een voor die tijd ongelooflijke topsnelheid van 339 km/u, en was ‘ie op dat moment ‘s werelds snelste auto.

Porsche 911 GT2 RS

Tweevoudig recordhouder van de snelste tijd op de Nürburgring. De Porsche 911 GT2 RS verbrak een jaar geleden het record en was een tijdje de snelste op de ring, voordat de Lamborghini Aventador SVJ het record weer overnam. De GT2 RS was vijf seconden sneller dan de Huracán Performante en tien seconden sneller dan zijn grote hypercar-broer, de 918 Spyder. Hij bleek ook een sensatie op onze Speed Week 2018; iedereen was te bang om ‘m echt op zijn staart te trappen. Hij doet ‘t met een 3,8-liter zescilinder die een gezonde 700 pk genereert. Hij jaagt je in 2,8 seconden naar 100 km/u en stopt (als je durft) niet tot hij 340 km/u heeft bereikt.

Porsche 918 Spyder

De onbetwiste winnaar van dit rijtje angstgegners is de hypercar der hypercars; de 918 Spyder. Achterin ligt een 4,6,liter V8 die er mede voor zorgt dat de 918 Spyder met zijn gecombineerde hybride kracht van 887 pk in 2,6 seconden op 100 kilometer per uur zit. Dat is sneller dan dat jij Zuffenhausen kunt uitspreken. Probeer maar eens. Daarnaast stopt ‘ie niet met accelereren totdat hij 345 km/u heeft aangetikt. Geen verrassing dat hij bovenaan dit lijstje eindigt.

De vijf snelste Porsches ooit

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)