Het is Geely toch gelukt om een stukje Aston Martin te kopen. Het moederbedrijf van merken als Volvo, Lotus, Polestar en Lynk & Co heeft een aandeel van 7,6 procent van Aston Martin gekocht. Eerder bood Geely al aan om Aston Martin volledig over te kopen, maar zo’n 1,5 miljard euro was toen niet genoeg voor Lawrence Stroll en de overige aandeelhouders.

De schatrijke Canadese hoofdaandeelhouder en Geely hebben een andere deal gesloten. Er wordt zo’n 78 miljoen euro overgemaakt voor een stukje Aston Martin. Een beetje geld is waarschijnlijk welkom, want financieel gaat het nog niet helemaal lekker bij Aston. Het merk rapporteerde laatst nog een verlies van zo’n 325 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar.

Wisseling van de wacht

Ook wordt er aan de top nog sneller gewisseld van hoofd van het merk dan de pitstops in de F1. Voormalig Ferrari-topman Amadeo Felisa kwam om Tobias Moers (die voorheen bij AMG zat) te vervangen. Moers verving op zijn beurt weer Andy Palmer die jarenlang in top zat van Nissan. Drie nieuwe bazen in drie jaar tijd is vaak ook niet een teken dat het organisatorisch goed gaat.

Geely-eigenaar Daniel Donhui Li is op zijn beurt erg tevreden over het verschaffen van het aandeel. ‘We zijn ervan overtuigd dat de Geely Holding met ons gevestigde trackrecord en ons technologische aanbod kan bijdragen aan het toekomstige succes van Aston Martin. We kijken ernaar uit om potentiële kansen te verkennen door met Aston Martin in contact te komen en een verhoogde winstgevendheid te bereiken.’

Met een aandeel van 7,6 procent is Geely dus niet de opperbaas van het merk. Zo hebben Mercedes en Lawrence Stroll ieder een aandeel van 19 procent. Daarnaast is er nog de Saoedische investeringsgroep PIF (Public Investment Fund) dat een aandeel heeft van 18,7 procent in Aston Martin.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)