Genoten van de nieuwe Tonale? Anders wij wel. We stipten het al kort aan, maar er zit dus een heuse NFT in de Alfa Romeo Tonale. Dit is geen digitaal kunstwerkje van een paar ton, maar wel een handige toepassing van de hippe technologie. We zullen in lekentaal uitleggen waarom de NFT in de auto zit en hoe hij werkt. Uiteraard is het volledige verhaal een stuk technischer en ingewikkelder, maar op deze manier is het begrijpelijk voor iedereen.

Dat NFT staat voor Non-Fungible Token, dat weet je inmiddels wel. Non-fungible betekent dat het uniek is en niet uitwisselbaar. De laatste tijd kwamen NFT’s vooral in het nieuws met betrekking tot kunst. De originele kopie van een digitaal kunstwerk (een foto, een video of een illustratie) werd dan verkocht. Uiteraard kun je een screenshot maken van de NFT, maar die is dan niet zoveel waard.

De NFT is een digitale historie

Elke Alfa Romeo Tonale krijgt ook zijn unieke NFT, alleen is het geen kunstwerk. Het is een digitaal document met alle informatie van de Alfa Romeo Tonale. De NFT vervangt eigenlijk het papieren onderhoudsboekje. Behalve dat NFT’s momenteel ongelofelijk hip zijn, zou de digitale onderhoudshistorie onmogelijk zijn om te vervalsen. In ieder geval niet meer naderhand. En dat is een fijne gedachte als je een tweedehandsje koopt.

Waarom de NFT in de Alfa Romeo Tonale niet te vervalsen is

De NFT zit op de blockchain. Dit kun je zien als een soort server, maar dan verspreid over duizenden kleine servers. Als er iets verandert, dan wordt de data gecheckt door alle servers en daarna op alle servers opgeslagen. Je kunt dus niet zomaar inloggen op één server om het bestand te veranderen. Zomaar even de kilometerstand terugdraaien gaat dus niet, want de oude tellerstand staat op duizenden servers opgeslagen.

De NFT is dus niet iets wat je zomaar uit de auto kunt wippen en in een andere Tonale kunt monteren. De boordcomputer van de Alfa zal de data naar de NFT schrijven. Goed om te weten is dat je de NFT in de Alfa Romeo Tonale niet hoeft te gebruiken. Het probleem is wel dat een uitgeschakelde NFT vragen kan oproepen bij de verkoop.

De NFT in de Alfa Romeo Tonale is een certificaat van betrouwbaarheid

Alfa Romeo zegt over de NFT in de Tonale: ‘Met toestemming van de klant legt de NFT-technologie voertuiggegevens vast en genereert het daarmee een certificaat dat kan worden gebruikt als garantie dat de auto goed is onderhouden, met een positief effect op de restwaarde. Op de markt van tweedehandsauto’s vormt NFT-certificering een extra bron van geloofwaardigheid waarop eigenaren of dealers kunnen rekenen.’

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)