Ja, de middelste lamp van een verkeerslicht is officieel geel en niet oranje. Schaam je niet, wij kwamen daar laatst ook pas achter. Of je het licht nu geel, oranje of blauw noemt, wanneer het middelste licht brandt, mag je alleen doorrijden als je niet anders kan. Maar hoelang staat een stoplicht eigenlijk op geel (of oranje)?

De Rijkswaterstaat, de provincies en de gemeenten zijn de baas over de stoplichten. De rijkswegen zijn in beheer van Rijkswaterstaat, de provinciale wegen zijn – zoals de naam al verklapt – in beheer van de provincie en het stadsverkeer is voor de gemeente. Deze beheerders mogen per verkeerssituatie zelf bepalen hoelang een stoplicht op geel staat.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat vertelt aan TopGear Nederland: ‘Normaal gesproken baseren zij [de wegbeheerders red.] zich op de richtlijnen die het CROW publiceert.’ Vroeger stond CROW trouwens voor het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek. Een hele mond vol, dus nu heet het gewoon CROW.

De waardes die het CROW voorschrijft voor stoplichten (wat volgens VanDale naast verkeerslicht ook een juiste term is) zijn slechts een advies. Dit advies wordt trouwens wel in de meeste gevallen opgevolgd. Het CROW schrijft dat er adviezen gelden voor verschillende wegen. Hierbij wordt gekeken naar de maximumsnelheid op een weg.

Hoelang staat een stoplicht dan op geel?

Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen rechtdoorgaand verkeer en voertuigen die afslaan. Over het algemeen staat een verkeerslicht tussen de drie en vijf seconden op geel. Hieronder zetten we de tijden in een overzichtje.

80 km/u70 km/u60 km/u50 km/u
Motorvoertuigen rechtdoorgaand5 seconden4,5 seconden4 seconden3,5 seconden
Motorvoertuigen afslaand3 seconden3 seconden3 seconden3 seconden

Ook voor de verkeerslichten bij fietspaden zijn verschillende adviezen. Voor fietsers wordt altijd twee seconden geel geadviseerd. Volgens het CROW is twee tellen te kort voor bromfietsen. Daarom krijgen zij een extra seconde speling. Volgt er een scherpe bocht na het stoplicht, dan staat het verkeerslicht ook drie seconde op geel.

Stoplichten mogen niet langer dan de adviezen op geel staan

De woordvoerder van Rijkswaterstaat legt uit waarom het advies van de CROW geldt als de maximale tijd: ‘Omdat (te) lang wachten tot onveilig verkeersgedrag kan leiden.’ Zullen we er nog een variabel bij gooien? Blijkbaar kan de ‘geeltijd’ zoals Rijkswaterstaat het noemt ook veranderen per moment op de dag.

‘Stel je hebt weinig verkeersaanbod, zoals in de avond. Je rijdt met je auto op een rood verkeerslicht af, maar op de andere rijrichtingen is er geen auto. Zodra het verkeerslicht jouw auto via lusdetectie in het asfalt herkent, dan kan automatisch de geeltijd ingekort worden, zodat je niet hoeft te stoppen op een verkeerslicht en je krijgt dan sneller groen’, vertelt de woordvoerder.

Reacties

  • Nico heeft op 25 december 2023 geschreven:

    Het zijn volgens de verkeerswet verkeerslichten.
    Stoplicht zijn bv de remlampen van een voertuig.
    Het regelt het verkeer door de verschillende kleuren.
    Rood is stoppen.
    Spoor weg overgang bijvoorbeeld.

    Reageer
  • RonalT heeft op 24 december 2023 geschreven:

    oranje of geel
    soplicht of verkeerslicht

    als we dan helemaal correct willen zijn.

    • RonalT heeft op 24 december 2023 geschreven:

      Sorry, er had stoplicht moeten staan.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear