Voor iedereen die komend weekend wakker wordt met een bonkend hoofd omdat ze water hebben ingewisseld voor bier: het land is je dankbaar voor je inzet. Gisteren kondigde de Rijksoverheid aan dat we officieel een ‘nationaal feitelijk watertekort’ hebben. Hoewel er water uit de kraan zal blijven komen, benadrukt de Rijksoverheid dat het wel belangrijk is ‘dat Nederlanders bewust met hun kraanwater omgaan’.

Zo’n twee jaar geleden meldde het Wereld Natuur Fonds dat je beter naar de wasstraat kon gaan om je auto te wassen dan het zelf te doen met de hogedrukspuit. Volgens het WNF zou de carwash maar 15 liter vers water gebruiken en als je zelf de lans in de hand nam, dan zou je 75 liter water gebruiken. Deze tip is inmiddels van de site verwijderd, maar mensen halen de statistiek nog geregeld aan.

Hoeveel water gebruikt de carwash?

Wist je dat wasstraten het vuile water niet weggooien? Dat water wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt, maar niet volledig. Volgens NPO Radio 1, die twee jaar geleden de tip van het WNF uitzocht, verbruikt een carwash tussen de 50 en 150 liter vers water. Dat verschilt per wasstraat en waarschijnlijk is het afhankelijk van hoe nieuw de installatie is.

Om het even in perspectief te zetten: volgens Milieu Centraal is een gemiddeld bad 120 liter en vijf minuten douchen zou ongeveer 40 liter moeten kosten. Bij een regendouche is dat uiteraard iets meer. Een ritje door de wasstraat kost dus ongeveer zoveel als een lange douchebeurt. Ga dus even een keertje samen douchen met iemand, dan mag je door de wasstraat. Gratis openingszin voor Tinder.

Is de carwash beter dan zelf wassen met hogedrukspuit?

Als je twee emmers water gebruikt om je auto te wassen, ben je in totaal zo’n 25 liter water kwijt. Dat klinkt heel gunstig, maar als je het goed wilt doen, dan moet je je auto vooraf én achteraf nog een keer afspuiten met een hogedrukspuit. Een beetje prima hogedrukspuit verbruikt al 15 liter water per minuut.

Als je je auto écht even schoon moet maken, dan kun je er dus voor kiezen om heel kort met de hogedrukreiniger de boel even af te spoelen. Maar als je na twee dagen weer met de lans in de hand staat omdat je niet voldaan bent, dan kun je misschien beter één keertje naar de carwash.

Reacties

 • René heeft op 8 augustus 2022 geschreven:

  No way dat ik door de wasstraat ga! Heb 4 maanden geleden mijn hele (zwarte) auto gepolijst! Mijn lak is superzacht en die borstels maken swirls van hier tot Tokio!

  Gebruik overigens wel biologisch afbreekbare autoshampoo aangezien ik het grondwater zo min mogelijk wil vervuilen.

  Ach ja de buren aan de overkant hebben een groot opblaaszwembad in de tuin staan wat ze meerdere keren per zomer vullen en ik was 1x in de 2 weken mijn auto.

  Zo heeft ieder zijn ding.

  Reageer
 • Erzi heeft op 6 augustus 2022 geschreven:

  Een carwash is echter wel slecht voor de lak van je auto.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear