Misschien zijn we iets te randstedelijk ingesteld, maar dit komt voor ons als een verrassing. Het blijkt dat er nog ongelofelijk veel mensen in Nederland met houtkacheltjes stoken. En misschien nog verrassender: het blijkt een gigantisch aandeel te hebben in de fijnstofuitstoot in Nederland. Met 23 procent zelfs nog meer dan het verkeer. De nieuwe cijfers kwamen aan het licht door een nieuwe rekenmethode van het RIVM. Het verkeer zorgt overigens wel voor meer stikstofdioxide.

De Volkskrant meldt: ‘Door de nieuwe manier van rekenen is de bijdrage van houtkachels aan de fijnstofuitstoot (deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer) iets groter dan die van het wegverkeer’, zegt Margreet van Zanten, hoofd emissieregistratie bij het onderzoeksinstituut. Daarbij tellen de onderzoekers ook de uitstoot van banden en remmen mee. De krant vond een onderzoek van het CBS uit 2018 waarin staat dat er in Nederland ongeveer 1 miljoen kacheltjes in gebruik zijn.

Helaas zijn houtkachels een stuk moeilijker te beperken dan de snelheid op de snelweg. Het wetsvoorstel om mensen met een flink bos hout voor de deur te bekeuren, was volgens critici ‘echt niet meer van deze tijd’. De Nederlandse overheid probeert voorlichting te geven over stookgedrag om de uitstoot terug te dringen. Ook zijn er geen subsidies meer voor bijvoorbeeld pelletkachels. Als iedereen nou even een extra warme trui aantrekt, mogen we straks weer gewoon 130 op de snelweg. Of werkt het niet zo?

Reacties

  • Remon heeft op 17 februari 2021 geschreven:

    Flauw artikel dit. Meewerken aan het verbieden van.
    Een autoblad die het heeft heeft over houtkachels klopt natuurlijk al helemaal niet.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear