Toen we dit artikel zagen bij Teslarati, dachten we dat ze een treffend satirebericht hadden geschreven. Je pakt een nieuwsbericht en wisselt de feiten in de titel om, dat doet De Speld ook met groot succes. Maar nee, blijkbaar kun je er altijd op vertrouwen dat Amerikanen zullen Amerikanen. In de staat Wyoming ligt nu een voorstel om EV’s te verbieden in 2035.

Inderdaad, 2035 is het jaar dat in Europa juist de verkoop van nieuwe auto’s met benzine- en dieselmotoren wordt gestaakt. Waar we in ons werelddeel verbrandingsmotoren willen verbieden vanwege de uitstoot, willen ze in de Amerikaanse staat Wyoming juist de inkomsten en de werkgelegenheid in de olie-industrie behouden – daar een zeer belangrijke industrie.

Andere argumenten om EV’s te verbieden

Het voorstel komt van vier senatoren. Naast het argument dat de staat een hoop geld misloopt, denken de mensen achter het voorstel dat de staat Wyoming sowieso niet geschikt is voor elektrische auto’s. De staat kent lange snelwegen en een slechte laadinfra. Daarnaast zijn de batterijen volgens de senatoren slecht te recyclen.

In tien jaar tijd kun je best wat laadpalen plaatsen, zou je denken. Maar de laadpalen zijn niet het enige probleem: er zou veel energie nodig zijn om de auto’s te laden. Dus naast het investeren in laadpalen, moet er meer energie opgewekt worden. Ze blijven liever investeren in fossiele brandstoffen, omdat ze dat al jaren hebben gedaan en dat veel werkgelegenheid opleverde.

Advertentie

Reacties

 • René heeft op 17 januari 2023 geschreven:

  Dat tweede punt is een groter probleem denk ik. Waar gaan ze die autos met brandstof motor vandaan halen, of wordt Wyoming en soort Cuba waar je als toerist kunt zien hoe autos er vroeger uitzagen?

  Realistischer is dat dit een politiek statement is van een paar Republikeinen.

  Reageer
 • Menno heeft op 17 januari 2023 geschreven:

  Als het bij Wyoming blijft dan hebben ze geen schijn van kans. De afzetmarkt is veel te klein. Niet er zijn meer staten waar een vergelijkbaar voorstel kans van slagen heeft.
  Ik vraag me echter af of ze zich realiseren dat ze de autoindustrie tegen hebben. Zelfs de Amerikaanse fabrikanten zetten vol in op electrisch. Dat betekent dat op termijn alleen b en c merken overblijven die benzine motoren blijven leveren. Slechte kwaliteit tegen een relatief hoge prijs dus.
  Daarbij zal de benzine prijs stijgen (denk niet tegen 2035 al maar op de iets langere termijn) er is immers een minimale overhead die je hebt of je nu 1liter benzine verkoopt of 10.000. En in de VS zijn met name dunbevolkte gebieden waar dit voorstel kans heeft door het parlement te komen. (Waar de afzetmarkt al relatief klein is en transportkosten relatief hoog)

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie